sobota, 31 marca 2012

Śniadaniowe bułeczki - pyszne i puszyste


          Przepis pochodzi z bloga Izy, która jest niesamowita jeśli chodzi o wypieki pieczywa. To najlepsze bułeczki jakie dotychczas udało mi się upiec. Są bardzo puszyste i delikatne. Idealne na śniadanie, na ciepło, ale na drugi dzień też są świetne. Polecam bo przepis naprawdę super. Zrobiłam z połowy składników jakie podała autorka przepisu i powstało mi 6 duuuużych bułek. Powinnam była podzielić ciasto na 9 części, ale jakoś rano chyba nie byłam w pełni rozbudzona gdy je robiłam i nie myśląc podzieliłam na 6. W ten sposób powstały ogromne buły:)

Składniki:
  • 20 g drożdży
  • 1/4 szk letniej wody
  • 3/4 szk ciepłego mleka
  • 3 płaskie łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 płaskiej łyżki soli
  • 3 szk mąki pszennej
           Drożdże mieszamy z wodą i dwiema łyżkami mąki. Ostawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.  Łączymy wszystkie produkty i dobrze wyrabiamy do momentu gdy ciasto nie będzie się kleiło. Trochę powinno to potrwać. Bułeczki muszą być naprawdę dobrze wyrobione. Ciasto wyrobione odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. U mnie to piekarnik nagrzany do 30st.C.
            Po wyrośnięciu formujemy bułki, układamy na blaszce i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Po  około 30min powinny podwoić objętość. Piekarnik nagrzać do 190st. C. Bułeczki posmarować mlekiem. Można posypać sezamem.Piec około 20min.


piątek, 30 marca 2012

Idealne śniadanie - malinowe przekładańce

            Ożywcze, smaczne i przyjemne... Takie jest to śniadanie. Mocno owocowe, prawie jak deser. Ułożone warstwowo owoce, jogurt i ciastka.


Składniki:
  • mrożone maliny + cukier puder
  • jogurt grecki/bałkański
  • ciastka digestive lub inne zbożowe
           Maliny zmiksować w blenderze z cukrem pudrem. Ciastka rozgnieść, najlepiej w woreczku foliowym. Układać warstwowo maliny, jogurt, ciastka i znów maliny, jogurt i ciastka. Smacznego:) 




Szybkie crumble z jabłkami

          Crumble czyli deser najczęściej składający się z owoców i kruszonki. Smakuje wspaniale z dowolnymi owocami. Robi się go standardowo z owoców np podsmażonych. Nie mogę się doczekać owoców sezonowych, bo takie crumble z owoców leśnych, śliwek czy malin to rozkosz dla podniebienia. Dziś powstało szybkie crumble z surowego jabłka. Wszystko zrobiłam w malakserze.

Składniki:
  • 1 jabłko
  • 150g mąki
  • 100g masła
  • 100g cukru

           Jabłko ze skórką ale bez pestek wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam. Dodałam łyżkę cukru. Można dodać cynamonu, będzie pachniało szarlotką. Ułożyłam w kokilkach. Następnie składniki na kruszonkę wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam. Ułożyłam na owocach i do piekarnika. Piekłam około 15-20min w temp. 180st. C.
           Idealnie byłoby dodać lody waniliowe, niestety nie miałam. Najsmaczniejsze jest jeszcze ciepłe z roztapiającą się gałką lodów waniliowych. Szybki i smaczny deser.

środa, 28 marca 2012

Sernik czekoladowy z przepisu Nigelli

           Przepis na ten sernik pochodzi z programu Nigella Ucztuje, odcinek Czekoladowy Raj. Zabierałam się za niego już dość długo. Jest bardzo mocno czekoladowy, dla prawdziwych fanów czekolady. 


Składniki na spód:
  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
Składniki na masę serową:
  • 500g twarożku kremowego (ja użyłam z wiaderka)
  • 170g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szk cukru
  • 1-2 łyżki budyniu w proszku
  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • 2/3 szk kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki kakao rozpuszczonego w 1 łyżce gorącej wody
Składniki na sos:
  • 90g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szk śmietany kremówki

            Proponuję rozpocząć od przygotowania blaszki - tortownicy. Wyłożyć ją folią aluminiową wewnątrz i obłożyć na zewnątrz drugą warstwą folii aluminiowej. Jest to niezbędne gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Tortownica musi być szczelnie zawinięta by do sernika nie dostała się woda.
           Ciastka rozkruszyć np w malakserze z dodatkiem masła i kakao. Wykładamy tą mieszankę na dno tortownicy i ugniatamy równomiernie, by powstał czekoladowy spód. Odstawić do lodówki.
             Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Używając miksera połączyć pozostałe składniki. Na końcu dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej brązowej masy. Wyłożyć masę serową na spodzie z ciastek. Piec w kąpieli wodnej, czyli tortownicę stawiamy do większej blaszki (u mnie była to blaszka z piekarnika) i zalewamy tą większą blaszkę gorącą wodą do połowy wysokości tortownicy. Piec sernik w temp. 190st. C. przez około 1 godz.
             Sernik ostudzić. Przygotować sos. Rozpuścić czekoladę i połączyć ze śmietaną. Polać nierówno sernik, powinny być esy-floresy, u mnie trochę się rozlały:)
            Pyszny sernik gotowy, smacznego:)



wtorek, 27 marca 2012

Obiad - grillowany kurczak i surowe brokuły

            Czasem kiedy mam mało czasu na przygotowanie posiłku i niewiele składników w lodówce powstają szybkie, proste i okazuje się pyszne dania. Tak było tym razem. Grillowana pierś kurczaka z sałatką z surowego brokuła. Dla nas to pyszny obiad bo często jemy tylko mięsko z warzywami. Dla miłośników obiadów z ziemniakami może to nie być satysfakcjonujące danie:)

Składniki:
  • pierś kurczaka z dowolnymi przyprawami (u nas gyrosowa)
  • na surówkę: trochę brokuła, pół jabłka, pół małej cebuli, 2 łyżki majonezu sól i pieprz
            
              Pierś kurczaka lekko rozbić i doprawić wg uznania. Grillować kurczaka najlepiej w ogródku, jednak my musieliśmy zadowolić się grillem elektrycznym. Warzywa zmiksowałam w malakserze i wyszła pyszna sałatka, trochę mocno rozdrobniona, ale smaczna i łatwa do zjedzenia:)



poniedziałek, 26 marca 2012

Wspólnie...

            W piątkowy wieczór wraz z Karolą testowałyśmy możliwości jej nowiutkiego TM. Cóż za wspaniałe urządzenie :) A wspólne pichcenie to niezwykła frajda:) Oto nasze pierwsze efekty:

Koktajl z mrożonych owoców leśnych i kefiru:


Kremowa zupa cebulowa z grzanką z serem:

Pączki z dżemem truskawkowym i powidłami. One wyszły wspaniałe, ale trzeba będzie wypróbować inne wnętrza:)


Była jeszcze pyszna kawa z czekoladą, ale nie zdążyłam sfotografować...

Odżywcze smoothie

          To jest koktajl, który często piję na śniadanie. Dodaje energii i jest bardzo smaczny. Podaję składniki na dwie porcje. Oczywiście często zmieniam skład, w zależności od ochoty i zasobów lodówki. Jest bardzo odżywczy szczególnie ze względu na obecność siemienia lnianego i migdałów. Polecam:)

Składniki:
  • 1/2 banana
  • 1/2 jabłka
  • 1 pomarańcza
  • kilka mrożonych truskawek
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka mielonych migdałów

            Wszystkie składniki zmiksować. Gdyby koktajl okazał się za gęsty można dodać mleka lub soku np z pomarańczy.


Bułeczkowe chlebki

          Miały być bułeczki, ale wyrosły jakoś tak, że wyszły chlebki. Ale mięciutkie i bardzo smaczne:)



Składniki:
  • 1/2 szk mleka
  • 20g drożdży
  • 1  łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szk mąki
  • słonecznik do posypania
          Wszystkie składniki z wyjątkiem słonecznika wymieszać dokładnie i wyrobić gładkie ciasto. Będzie już dobrze wyrobione gdy nie będzie się kleiło. Podzielić na 4 części, uformować bułki w dowolny sposób. Odstawić do wyrośnięcia. Moje chlebki rosły jakieś 4 godz, bo musiałam wyjść z domu i chyba dlatego powstał taki kształt. Po wyrośnięciu posmarować mlekiem lub żółtkiem i posypać słonecznikiem. Piec około 20min w temp. 185st. C.
            Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z domowym masłem.


piątek, 23 marca 2012

Czekoladowe babeczki bez mąki pachnące pomarańczą

             To trochę zmodyfikowany przepis na deserki czekoladowe wg Nigelli. Mąka została zastąpiona mielonymi migdałami co dało im przyjemy posmak i cięższą konsystencję. Na potrzeby akcji Wypieki bez mąki.

Składniki:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g masła
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 50g mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki sody 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
               Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, najlepiej mikserem. Dodać migdały, sodę i sól. Następnie dodać roztopioną czekoladę i masło. Połączyć ze skórką pomarańczową Przelać do pojemniczków i piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C około 20-25min (zależy od wielkości foremek).

Przepis został wyróżniony w akcji, jako wypiek niedietetyczny:

czwartek, 22 marca 2012

Domowe masło

            Nigdy wcześniej sama nie próbowałam robić masła, ale ostatnio miałam okazję być na prezentacji świetnego urządzeni, które zrobiło je w minutę. Postanowiłam spróbować zrobić swoje masło w moim malakserze. Udało się:) Trwało to trochę dłużej, bo około 7minut. Ale w smaku jest super. Wykorzystałam do tego słodką śmietanę 30% i malakser z końcówką do ciasta drożdżowego.
                  Po zmiksowaniu oddziela się masło od odtłuszczonego mleka. Należy masło zebrać i ugnieść, by  pozbyć się resztki mleka. Uformować kulkę lub kostkę i wypłukać z pozostałości mleka. Przechowywać w lodówce lub jak podobno kiedyś się robiło w pojemniku z wodą.
                 Efekt jest naprawdę wyśmienity i dodatkowo ogromna satysfakcja, na pewno będę częściej zabierała się za masło własnej roboty.


Warstwowa sałatka gyrosowa

           Sałatka gyrosowa to znana i lubiana potrawa, u nas szczególnie przez A:) Przepis mam od mojej kuzynki (dzięki Dorotka), która jest mistrzynią w robieniu tej sałatki, pod względem doprawienia i proporcji. Nieśmiało staram się ją naśladować. 


           Składniki warstwowo od dołu:
  • 2-3 piersi kurczaka usmażone z przyprawą do gyrosa
  • 1-2 cebule (najlepiej czerwone) pokrojone w kostkę i posolone
  • ketchup
  • 1 puszka kukurydzy
  • ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
  • majonez
  • sałata pekińska poszatkowana
              Układać najlepiej w przezroczystym pojemniku, by było widać warstwy. U mnie jest to naczynie żaroodporne.



środa, 21 marca 2012

Banany w cieście

           Banany na ciepło nie są moim ulubionym deserem, ale za to A. bardzo je lubi. I to jest jego dzieło:)


Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka
  • banany
          Ciasto do bananów przypomina ciasto naleśnikowe, ale jest zdecydowanie gęstsze. Najlepiej gdy jest przygotowywane na wyczucie, gdyż ciężko podać dokładne proporcje.Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na gładką masę. Dodać pokrojone banany, u nas są one przekrojone wzdłuż na pół. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Można podać posypane cukrem pudrem, z lodami waniliowymi lub polane stopioną czekoladą.


wtorek, 20 marca 2012

Zapiekanka bolognese

            Oto zapiekanka pachnąca włoskimi ziołami. W tej zapiekance lubię to, że wszystkie jej części można przygotować wcześniej, potem tylko ułożyć warstwowo i zapiec. Tak było w tym wypadku, wszystkie warstwy przygotowałam z samego rana, by potem przygotować późny obiad.



Składniki:
  • 400g makaronu penne
  • ser żółty

Sos bolognese: 
  • 500g mięsa mielonego (dziś miałam mieszane wieprzowe i wołowe)
  • 1 puszka pomidorów
  • 100ml przecieru z pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pasty z chilli
  • bazylia, oregano, pieprz, sól

Sos beszamelowy:
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • około 150ml mleka
  • ząbek czosnku
  • sól
          Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przygotować sos bolognese. Pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni z czosnkiem, dodać mięso, posolić i smażyć kilka minut, mieszając.  Dodać pomidory, przecier i pastę chilli. Dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem około 15min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
             Przygotować sos beszamelowy. Roztopić masło, połączyć z mąką, dokładnie by nie było grudek. Wlać mleko i podgrzewać by sos zgęstniał. Doprawić solą i czosnkiem. Można dodać pieprzu.

         

              W naczyniu układać warstwowo:
  • trochę makaronu
  • sos beszamelowy
  • makaron
  • sos bolognese
  • ser zółty
             Zapiekać w temp. 200st.C około 20min. Smacznego.

Niestety nie mam ładnych zdjęć, gdyż od razu zapiekanka trafiła na stół a potem na talerze.



poniedziałek, 19 marca 2012

Budyniowe ciasteczka francuskie

            Ciasto francuskie jest bardzo przydatne w chwilach gdy chce się przygotować coś smacznego ale też szybkiego. Te ciasteczka powstały błyskawicznie i są naprawdę smaczne.


Składniki:
  • ciasto francuskie
  • budyń śmietankowy przygotowany w 1/2 porcji mleka
  • dżem truskawkowy
  • jajko do posmarowania
  • cukier puder do posypania

              Ciasto francuskie (kupuję nie mrożone) pokroić wzdłuż na trzy paski, a je na pięć kwadratów. Rogi każdego kwadratu pozaginać do środka. Nałożyć na środek łyżeczkę budyniu i pół łyżeczki dżemu. Ciasto francuskie, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 170st. C około 15-17 min aż się zarumienią.


Chleb Omega3 -pierwszy chleb z gotowej mieszanki


         Oto mój pierwszy chleb z gotowej mieszanki. Bardzo smaczny, choć chyba za krótko wyrabiałam i wyszedł trochę za twardy.
          Powyżej propozycja podania, serek naturalny i dżem z czarnej porzeczki. To połączenie okazało się tym, czego akurat potrzebowałam na śniadanie tego sobotniego poranka:) Chlebek jest też świetny ze świeżym masełkiem, przepis tutaj.



piątek, 16 marca 2012

Polewa czekoladowa do ciast

         Uniwersalna czekoladowa polewa do ciast.

Sposób I

Składniki:
  • 3 łyżki wody lub mleka
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru
        Masło rozpuścić, dodać wodę (mleko) i cukier. Mieszając czekać aż się rozpuści. Dodać kakao i dobrze wymieszać (można przesiać by nie było grudek, choć osobiście nigdy tego nie robię tylko już w garnku używam trzepaczki). Polewa gotowa. Poczekać by trochę wystygła i rozprowadzić na ciasto. Posypać płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą. Zastosowałam w tym i tym przepisie.

Sposób II 

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 15 g masła
  • 15 g cukru pudru
            Zagotować mleko, wrzucić do niego posiekaną czekoladę. Gdy zacznie się topić dodać masło i cukier. Mieszać do uzyskania lśniącej polewy. Udekorować ciasto.

Sposób III

Składniki:
  • 90g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szk śmietany kremówki
            Rozpuścić czekoladę i połączyć ze śmietaną. Polać nierówno ciasto, powinny być esy-floresy. Wykorzystałam tu.

Sposób IV

Składniki:
  • 3 łyżki mleka
  • 50g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
           Rozpuścić masło i cukier, dodać mleko, żelatynę i kakao, dokładnie rozpuścić, bez gotowania. Lekko przestudzić, udekorować ciasto. Dzięki dodatkowi żelatyny polewa będzie pięknie błyszczała. Zastosowałam ją np w tym przepisie: klik.

Ciasto piernikowe


         Mam przyjemność przedstawić przepis na pyszne ciasto a’la piernik. Stosuję go już od wielu lat i jest to ciasto, które nie wymaga wielkiego wysiłku, zawsze się udaje i super smakuje. 

Oto składniki:
  • 4 szkl. mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 4 łyżki kakao 
  • 2-3 łyżeczki cynamonu 
  • 4 jajka 
  • 2 szkl. mleka 
  • 1 szkl. oleju 
  • 2 szkl. cukru + 1 cukier waniliowy 
  • 5 łyżek dżemu truskawkowego (może być inny ale ten jest jak dla mnie najlepszy)
            
           Mimo sporej ilości składników przepis jest naprawdę prosty do wykonania i do tego zawsze się udaje. W jednym pojemniku należy połączyć ze sobą wszystkie składniki suche a w drugim składniki mokre, na razie bez dżemu (dodaję cukier do składników mokrych wtedy szybciej się rozpuści). Następnie należy dodać składniki morke do suchych i energicznie wymieszać. Grudkami jakoś specjalnie się nie przejmuję, bo nawet jeśli się pojawią to w upieczonym cieście wyglądają jak małe orzeszki :) Gdy składniki są już połączone można dodać dżem i wymieszać niezbyc starannie, by nie rozbił się za mocno.
            Do wypieku potrzebna jest spora blacha.. Przed wylaniem na nią ciasta dobrze jest ją posmarować masłem.
            Pieczemy ok 1h w temp. 170-180˚C (zależy od piekarnika, najlepiej pierwszego razu zaglądać czy się nie przypala lub czy zbyt wolno nie rośnie). Ja piekę z wykorzystaniem funkcji termoobiegu ale może być też góra-dół.
            Gdy piernik jest już upieczony i stygnie należy przygotować polewę. Przyznam szczerze, że nie zawsze ją robię, czasem zostaje taki jak jest. Ale np dla gości to już musi lepiej wyglądać więc polewa się przyda. Może to być roztopiona czekolada.
           Ponieważ piernik czasem mocno wyrośnie i zrobi się kopiec, niekiedy muszę przed wylaniem polewy trochę go przyciąć (mam wtedy okazję spróbować:). I jeszcze, polewę rozprowadzam w dwóch etapach. Najpierw niewielką ilość bo czasem spływa lub wsiąka i po kilku minutach drugą warstwę. Gotowe! Życzę smacznego:)

czwartek, 15 marca 2012

Burrito meksykańskie


         A to wczorajszy obiad.


         To kolejna propozycja z kuchni meksykańskiej. Burrito czyli tortilla zwinięta wokół farszu. To świetne danie bo tak naprawdę dodać do farszu można najróżniejsze składniki, wedle upodobań. Pyszne, pikantne i bardzo syte.
         Podaję proporcje na 4 porcje. Na naszą dwójkę wystarczy na dwa obiady.
          
        Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 ml przecieru pomidorowego (może być koncentrat ale wtedy należy dać go zdecydowanie mniej i trzeba będzie dodać trochę wody)
  • 1 łyżeczka pasty z chilli lub suszona przyprawa chilli, ale wtedy mniej, tylko do smaku
  • pieprz, sól
  • placki tortilli 

        Etapy przygotowania:

1. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę z wyciśniętym czosnkiem na łyżce oliwy. Dodać mięso i smażyć kilka minut. Dodać pomidory, przecier, fasolę i kukurydzę. Pomieszać i gotować od czasu do czasu mieszając.


2. Pomieszać i gotować około 20min od czasu do czasu mieszając.


3. Nałożyć farsz na środek placków tortilla i złożyć w rulon. U mnie musiała pomóc wykałaczka by się nie otwierały. Ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.



4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. C. Najlepiej z funkcją grill.


5. Wyłożyć na talerz.

6. I ostatni etap, czyli jedzenie:) Smacznego:)