poniedziałek, 30 lipca 2012

Przerwa urlopowa:)

Nareszcie urlop! Wyczekany, wytęskniony... Pierwszy tydzień nad morzem, drugi w górach... Oby pogoda dopisała bo planów mamy sporo:)
Prawdopodobnie zobaczymy się dopiero za dwa tygodnie, chyba że nie wytrzymam wcześniej i wrzucę jakiś pościk:)

Kochani zaglądający tu, życzę wszystkiego dobrego i do zobaczenia za dwa tygodnie!


piątek, 27 lipca 2012

Czekoladowe ciastka owsiane - bez piecznia


                Te ciastka to coś z zakresu SMAKI DZIECIŃSTWA. Robiła je mama mojej koleżanki, czasem sama też próbowałam, choć przyznam, że nie doczekały wtedy formowania i tężenia, gdyż masa znikała z garnuszka :/ Kiedy tylko sobie o nich przypomniałam od razu postanowiłam odtworzyć ten smak. Przed zrobieniem zajrzałam do Słodkich Inspiracji. A. ich nie znał, ale poznał i bardzo polubił:) 
                 Ciasteczka nadają się na śniadanie ze względu na dużą ilość płatków owsianych.


Składniki:
  • 125g masła (1/2 kostki)
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1/3 szk mleka
  • 3 szk płatków owsianych

               Wszystkie składniki oprócz płatków zagotować. Gdy masa będzie już gładka, dodać płatki i dokładnie wymieszać. Formować ciastka i układać na folii lub papierze do pieczenia. Do formowania użyłam łyżki do lodów, gdyż chciałam nadać im w miarę możliwości ładny kształt:)
                Odstawić do lodówki na kilka godz. Dla niecierpliwych: można spróbować już po 1 godzinie.

Smacznego:)

czwartek, 26 lipca 2012

Chleb od niechcenia - Nigelli

            Bardzo fajny przepis z książki Nigella Expresowo. Rzeczywiście robi się go bardzo szybko i bez wysiłku, kilka leniwych ruchów, wstawienie do piekarnika i już tylko pozostaje czekanie na pachnący, pyszny bochenek domowego chlebka:) Chlebek z tego przepisu jest wilgotny, zbity i bardzo smaczny. Polecam!

Składniki:
  • 325g mąki pełnoziarnistej
  • 200g niesłodzonego muesli ( ja użyłam otrębów owsianych i pszennych)
  • opakowanie suchych drożdży - 7g
  • 1 łyżeczka soli
  • 250ml mleka
  • 250ml wody
Chleb z otrębami, chleb pełnoziarnisty, chlebek pełnoziarnisty, łatwy chleb, prosty przepis na chleb
               Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przełożyć masę do foremki keksówki i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temp. 110st. C i piec/grzać 45min. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180st. C i piec przez godzinę (mój chlebek po wyciągnięciu z foremki piekłam jeszcze 10min). Studzić na kratce.
               Smacznego:)

środa, 25 lipca 2012

Podwójnie czekoladowe muffinki na śmietanie

          W lodówce zalegał kubek kwaśniej śmietany więc wyszukałam u Dorotki na jej blogu Moje Wypieki. przepis na muffinki czekoladowe. Są bardzo smaczne i puchate:)


Składniki:
  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej posiekanej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 130g cukru
  • 85 g masła, roztopionego

               W jednym pojemniku mieszamy składniki suche, w drugim mokre. Krótko mieszając łączymy wszystkie składniki razem. Przekładamy do papilotek (3/4 objętości) i pieczemy w temp 200st. C około 20min. do suchego patyczka. Ciasto wyszło mi bardzo gęste więc nakładałam pełną sporą łyżkę do każdego zagłębienia foremki.
               Można udekorować polewą:
Składniki:
  • 1,5 łyżki wody
  • 1/4 kostki masła
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1/4 szklanki cukru



        Masło rozpuścić, dodać wodę (mleko) i cukier. Mieszając czekać aż się rozpuści. Dodać kakao i dobrze wymieszać (można przesiać by nie było grudek, choć osobiście nigdy tego nie robię tylko już w garnku używam trzepaczki). Polewa gotowa. Poczekać by trochę wystygła i moczyć czubki muffinów w polewie.

          Smacznego:)

wtorek, 24 lipca 2012

Sałatka z tuńczykiem, ananasem i rodzynkami



Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 100g żółtego sera
  • garść sparzonych rodzynek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, curry

           Ananasa i ser pokroić w kostkę. Ząbek czosnku zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Połączyć wszystkie składniki i sałatka gotowa. 
           Smacznego:)

poniedziałek, 23 lipca 2012

Jogurtowe ciasto z owocami - bardzo łatwe

           Chciałam wykorzystać zapas jogurtu w lodówce i ostatki truskawek. Wynalazłam ten przepis na blogu ilovebake. Lubię proste przepisy i ten właśnie taki jest. Nie trzeba się zbytnio wysilić ani nagłowić, a ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne:)



Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 i 3/4 szk cukru
  • 1 szk jogurtu
  • 1/2 szk oleju
  • 3 szk mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szk owoców

          Jajka z miksować z cukrem na gładko, kolejne składniki dodawać wg kolejności z listy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę natłuszczoną i posypaną (np. kaszą manną). Ułożyć owoce. Dodatkowo posypałam kruszonką, którą miałam w zamrażarce, ale to nie jest konieczne. Piec w temp. 180st. C około 45-50min.


         Dobrałam za małą blaszkę i ciasto wyszło mi bardzo wysokie. Poza tym piekło się dłużej. Proponuję więc blaszkę mniej więcej 20x30cm lub trochę mniejszą.

Aktualizacja 26.07.2012r: Przepis znalazł się w najlepszej 5. tygodnia: listonic. :)

piątek, 20 lipca 2012

Domowy golden syrup

           W zagranicznych przepisach często pojawia się golden syrup, który niestety w Polsce jest bardzo trudno dostępny. Dlatego podpatrzyłam u Dorotki na blogu Moje Wypieki i postanowiłam zrobić sama w domu. Wyszedł pięknie złoty:)

Składniki:
I.
  • 200g cukru
  • 50g wody
II.
  • 1 kg cukru
  • 600ml wrzątku
  • 2 łyżki soku z cytryny przelanego przez sitko
            Z podanych składników uzyskać można około 1l pięknego złotego syropu.
          Zagotować pierwszą grupę składników. Gotować na średnim ogniu do momentu uzyskania pięknego złotobrązowego koloru, najlepiej nie mieszając. Uważać by się nie przypaliło, to spowoduje gorzki posmak.
           Ostrożnie (!) dolać do garnka wrzątek, ale uwaga (!) reakcja jest dość wybuchowa! Dodać pozostałay cukier, sok z cytryny, zamieszać, zagotować. Gotować najlepiej na najmniejszym ogniu przez około 45min. Syrop trochę zgęstnieje, jednak właściwą konsystencję uzyska dopiero po wystudzeniu. 

  
Przelać do słoiczków. Przechowywać w temp. pokojowej w ciemnym miejscu.

           Jeśli syrop będzie zbyt płynny, wystarczy przelać go do garnka, zagotować i kilka minut gotować. Jeśli natomiast jest zbyt gęsty można połączyć z odrobiną gorącej wody.

czwartek, 19 lipca 2012

Muffinki czekoladowe z syropem

            Muffinki z tego przepisu:) Bardzo smacznie i wilgotne babeczki. Okazuje się, że z przepisu na smaczne ciasto mogą powstać też pyszne muffinki.

Składniki na ciasto: 
  • 1 i 2/3 szk mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szk kakao
  • 1 i 1/3 szk cukru
  • 165g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szk śmietany gęstej
  • 1/2 szk wrzątku
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - posiekana
            Wszystkie składniki oprócz gorącej wody i posiekanej czekolady wrzucić do miksera i zmiksować na gładką masę. Miksując dolewaj wody. Gdy powstanie gładka jednolita masa dodać czekoladę, zamieszać i przełożyć do natłuszczonych foremek. Piec w temp. 160st. C 20min, do suchego patyczka. 
Teraz zabieramy się za syrop do polania.

Składniki na syrop:
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 szk wody
  • 1/2 szk cukru
            Wszystkie składniki na sos zagotować i gotować przez około 5 min do uzyskania lepkiego syropu. Babeczki po nakłuwać patyczkiem i polać sosem, tak by wlał się w małe otworki. Posypać startą czekoladą.
Smacznego:)

środa, 18 lipca 2012

Bananowe pancakes - najlepsze

Słodkie. Puszyste. Pyszne:)
To najlepsze jak dotąd bananowe panecakes jakie zrobiłam. Ale oczywiście będę wciąż próbowała:)



Inspiracja od Dorotki na blogu Moje Wypieki.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 ¼ szklanki kefiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki miodu
  • 20 g roztopionego masła 
  • 2 średnie banany
         Banany rozgnieść. Składniki mokre w jednym pojemniku, suche w drugim. Łączymy wszystkie składniki i dodajemy banany. Ciasto wyjdzie dość gęste. Smażyć z obu stron bez tłuszczu na średnio rozgrzanej patelni. Przewracać gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Podać z dowolnymi dodatkami (dżem, budyń, serek, syrop klonowy itp.).
             Smacznego:)

Z podanego przepisu wyszło mi ich około 20 małych pulchnych pankejków.

wtorek, 17 lipca 2012

Sos z czarnej porzeczki do słoików

            Ponieważ nie jemy zbyt wiele dżemów i raczej mała pijemy soków, taki sos sprawdza się u nas najlepiej. Można wykorzystać go do naleśników, pankejków, ciasta, lodów, herbaty i do czego jeszcze zapragniemy. A czarna porzeczka świetnie smakuje w chłodniejsze dni. 
            Niestety ubolewam bardzo, że nie mamy własnego kawałka ogródka bym mogła tam hodować sobie różne takie pyszności. A ponieważ robienie zapasów do słoiczków sprawia mi ogromną przyjemność i odpręża jak mało co, pozostało mi zakupić owoce lata.




Składniki:
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1 szk cukru

          Porzeczkę trzeba oczyścić z listków i patyczków, umyć dokładnie i posypać cukrem. Odstawić na jakieś pół godz. Owoce zagotować i gotować na średnim ogniu 5-10min. Przełożyć do czystych słoiczków, szczelnie zakręcić i postawić na zakrętce do przestudzenia. Gotowe:)
         W podobny sposób można przygotować sosy z innych owoców.  W tym roku na pewno zrobię jeszcze z jagodami:)
            Smacznego:)

poniedziałek, 16 lipca 2012

Muffinki z truskawkami

                Szukałam jakiegoś nowego przepisu na muffinki i trafiłam na ten. Wyszły bardzo smaczne i puchate babeczki. Letnio, z truskawkami.


Składniki:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki posiekanych truskawek
              Te muffinki jak to muffinki, robi się bardzo łatwo i szybko. Czyli w jednym pojemniku składniki suche, w drugim mokre, łączymy wszystkie i dodajemy truskawki. Nakładamy do papilotek do 3/4 objętości i pieczemy w temp 180st. C około 20-25 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
              Smacznego:)

piątek, 13 lipca 2012

Mini serniczki na zimno z musem truskawkowym


           Sernik na zimno to dla wielu ulubiony deser na lato. Osobiście wolę serniki pieczone, w przeciwieństwie do A. On bardzo lubi serniki na zimno. Dziś więc dla A. mini serniczki na zimno z musem truskawkowym.


Składniki:
  • 1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub truskawkowej
  • 250g truskawek
  • 3/4 szk serka kremowego
  • 1/2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/4 szk wrzątku


          Truskawki rozgnieść (można zmiksować), umieścić w garnku i zagotować. Dodać galaretkę czerwoną (u mnie wiśniowa) i dokładnie wymieszać, nie gotować! Porozlewać do połowy wysokości foremki silikonowe lub do szklanek. Odstawić do lodówki.
      Gdy trochę stężeją przygotować białą warstwę deseru. Serek połączyć z roztopioną galaretką, dokładnie wymieszać (można dosłodzić do smaku). Wylać warstwę masy serowej na zastygnięty mus truskawkowy i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 
        Wyłożyć na talerz i udekorować. W przypadku problemów z wyciągnięciem deserków, można dno foremki wstawić na chwilę do gorącej wody. 
           Smacznego:)


środa, 11 lipca 2012

Blueberry muffins

           Kolejny raz wykorzystałam przepis Nigelli na muffinki. Marzyły mi się takie z borówkami jakie jadłam kiedyś w Londynie. To były najlepsze jakie do tej pory jadłam, w małej kawiarni, ale nie pamiętam nazwy. Od tamtej pory nie mogę trafić na tak smaczne muffinki. I nie wiem czy to tylko moje wspomnienie o ich smaku, czy rzeczywiście były tak wyjątkowe. Moje poniżej są dobre, choć to jeszcze nie ten smak. Będę szukała nadal...


Składniki:

  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 70ml oleju
  • 150g cukru 
  • 150-200g borówek amerykańskich
           Postępujemy ze składnikami jak zwykle przy muffinkach. Łączymy składniki suche w jednym pojemniku, a składniki mokre w drugim. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników, nie za dokładnie. Dorzucamy borówki, mieszamy.
            Przekładamy do papilotek i pieczemy w temp. 200st. C około 20-25min.
            Smacznego:)


Nagroda...

           Juppi! 
           Wygrałam konkurs u Joli z bloga abc mojej kuchni i oto nagroda jaką dostałam od firmy Winiary:

Będę miała co testować:)

wtorek, 10 lipca 2012

Domowe masło orzechowe

              Nie wiem dlaczego, ale są taki składniki, o których nawet nie pomyślałabym by zrobić sama. Tak właśnie było z masłem orzechowym, które zazwyczaj kupowałam w sklepie. To pewnie dla wielu żadne odkrycie, ale takie masło można zrobić samemu w domu:) Co ciekawe jedynym składnikiem jaki potrzeba to orzechy ziemne (jak nazwa sugeruje), można ewentualnie doprawić do smaku solą. A kluczem do sukcesu jest długie miksowanie. Użyłam mojego malaksera z ostrzem 'śmigło'. Orzechy umieściłam w malakserze i miksowałam je dość długo, około 10min, z krótkimi przerwami, z obawy o mój mikser. Trwa to dość długo, gdyż z orzechów musi wydobyć się olej i ma połączyć zmiksowaną masę. Po kilku minutach miksowania masa zbiła się w dość twardą kulę, ale to jeszcze nie było to (zbyt sucha). Kolejne kilka minut miksowania (już z większym oporem) i się udało osiągnąć piękne gładkie masło orzechowe:) Jestem zachwycona! Dodałam troszkę soli do smaku. Polecam!!! Pyszna sprawa:)

Składniki: 
  • orzechy ziemne (najlepiej uprażyć lub kupić już uprażone)

Miksować orzechy tak długo, aż uzyskamy gładkie masło orzechowe. Może to trwać około 10min, może dłużej - zależy od maszyny.
Po przygotowaniu przechowywać w lodówce.

UWAGA: Niech nie korci Cię dodawać oleju lub wody, to zupełnie niepotrzebnie, a wpłynie niekorzystnie na konsystencję przyszłego masła. Potrzeba cierpliwości, a na pewno się uda z samymi orzechami:)
Użyłam orzechów obranych, prażonych, niesolonych z Biedronki (400g) i uzyskałam słoiczek około 300ml pysznego masła.

Puszyste ciasto z owocami bez jajek

             To pyszne, puszyste i oczywiście bardzo łatwe ciasto. Ten smakołyk nie ma w swoim składzie jajek co też uważam za spory plus. Nada się ono gdy w lodówce świeci pustkami lub gdy ktoś ze względów na nietolerancję nie mogą jeść jajek. Dzięki dodatkowi octu ciasto jest bardzo pulchne.
Inspiracja od Alebabki.



Składniki:
  • 3 szk maki pszennej
  • 2 szk cukru
  • 1/2 szk ciemnego kakao (przez pomyłkę dałam 1/2 łyżki:)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szk gorącej wody
  • 3/4 szk oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 
  • aromat waniliowy/esencja waniliowa
  •  dowolne owoce - dałam garść truskawek
             Składniki mokre z cukrem umieścić i wymieszać w jednej misce. W drugiej składniki suche. Połączyć wszystko razem. Przełożyć do natłuszczonej blachy. Ułożyć owoce. Piec w temp. 180st. C przez 40-50min do suchego patyczka. 
             Smacznego:)

poniedziałek, 9 lipca 2012

Drożdżowe muffinki z czekoladą

               Przepis pochodzi stąd. Proporcje zmniejszyłam o połowę by zmieściły się na jednej blaszce. To rodzaj pączko-drożdżówek umieszczonych w foremce na muffinki. Smakowite, choć piekłam chyba za długo i wyszły mi twarde od spodu. Jednak ich smak nadrabiał tę niedoskonałość:)



Składniki:
  • 400 g dobrej mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 całe jajko
  • 75 ml cukru
  • ok. 150 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • czekolada w kostkach do nadziania 
             Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Rozrabiamy drożdże z odrobiną ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Gdy podrosną, dodajemy do miski gdzie wcześniej dajemy mąkę, jajka, cukier, sól i mleko. Mieszamy, pod koniec dodajemy miękkie masło (można stopić). Zagniatamy dokładnie, aż ciasto będzie sprężyste, nie będzie się kleiło i będzie gładkie. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1,5 - 2 h. Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy na blat i kilka razy zagniatamy. By podzielić ciasto najlepiej zrobić wałek i ciąć na małe kawałki, w zależności od wielkości formy. Rozgniatamy kawałki na małe placuszki, na środek dajemy kawałeczek czekolady i zwijamy jak sakiewkę a następnie formujemy kulkę. Wkładamy do natłuszczonej foremki na muffinki (powinno zajmować około połowy wgłębienia). Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Nie trzeba niczym smarować. Pieczemy w temp. 190st. C przez około 20-25min. Wyciągamy i studzimy.

 Smacznego:)

czwartek, 5 lipca 2012

Jelly

Bardzo łatwy deser! Jelly! Galaretka!


Składniki:
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 500g truskawek
  • cukier - opcjonalnie

         Truskawki zmiksować na mus lub ugnieść dokładnie widelcem. Zagotować. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się proszku. NIE GOTOWAĆ! Można dosłodzić, to zależy od gustu i słodkości truskawek. Przełożyć do foremek lub jednej dużej (by potem kroić jak ciasto) i wstawić do lodówki. U mnie były już dobre po około 3h, ale najlepiej niech się chłodzą całą noc. 
             Wykorzystałam silikonowe foremki do babeczek. Trudno było je potem wyciągnąć nie naruszając ich pięknego kształtu. Dlatego na chwilę włożyłam dno foremki do gorącej wody.
            Smacznego:)


środa, 4 lipca 2012

Sałatka z kurczakiem wędzonym i ananasem



Składniki:
  • 1 szk ugotowanego ryżu
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki ananasa
  • 150g wędzonego kurczaka
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

            Ryż rozdrobnić widelcem. Cebulę, ananasa i kurczaka pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki sałatki ze sobą. Sałatka gotowa:)
            Smacznego:)


wtorek, 3 lipca 2012

Tartaletki z budyniem, truskawami i kruszonką

             To bardzo proste w wykonaniu, efektowne i pyszne babeczki. Szczególnie pyszne z owocami sezonowymi. Truskawki nadały się idealnie, aż szkoda, że sezon na nie tak szybko się kończy...



Składniki:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego (może być dowolny)
  • 1 płaska łyżka cukru (jeśli budyń nie był już słodzony)
  • 3/4 szk mleka
  • 100g truskawek
Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 50g masła
  • 50g cukru trzcinowego

             Składniki na ciasto zagnieść, zaczynając od przetarcia zimnego masła z mąką między palcami. Uformować kulę i włożyć do zamrażarki na około 10min. Przygotować budyń z mniejszą ilością mleka niż zalecono na opakowaniu. Truskawki pokroić na mniejsze cząstki.
             Składniki na kruszonkę rozdrobnić między palcami, aż powstanie konsystencja grubszego piasku. 
            Ciasto wyciągnąć, podzielić na części i każdą foremkę wyłożyć dokładnie ciastem. Jeśli nie masz formy do tarteletek można użyć formę do muffinek lub silikonowe papilotki. Spody zapiec w temp. 180st. C przez około 10min. Następnie wypełnić budyniem, na to truskawki i kruszonka. Piec jeszcze około 15min. 
             Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, choć to nie jest konieczne. Smacznego:)



poniedziałek, 2 lipca 2012

Brownies z malinami

Czekolada, maliny... Czego potrzeba więcej...


Składniki:
  • 200g gorzkiej czekolady 
  • 150 g mąki 
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 175 g masła
  • 250 g cukru
  • 100g malin
               Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na gładką masę, dodać ostudzoną masę czekoladową, następnie połączyć z mąką wymieszaną z sodą. Wymieszać do powstania jednolitej masy.
               Część masy przełożyć do natłuszczonej formy (moja ma 20x20cm). Ułożyć owoce. Nałożyć pozostałą część masy. Upiec w temp. 180st. C około 35-40min. Po wbiciu patyczka może być on wilgotny (nie całkiem mokry od ciasta), mimo to brownies jest gotowe. Po ostudzeniu pokroić na kwadraty. 
                      Smacznego:)