piątek, 31 sierpnia 2012

Muffinki z cukini z malinami


             Po tym jak po raz pierwszy upiekłam muffinki z tego przepisu, nie mogę przestać:) Piekę je naprawdę często, na różne okazje. Są bardzo pyszne, robi się je jak większość muffinek bardzo szybko i są naprawdę rewelacyjne. Tu prezentuję z malinami. Smaczniutkie, choć wciąż pozostaję przy zdaniu, że z nutellą lub z innym kremem czekoladowym na wierzchu są najlepsze.

Dla przypomnienia przepis:

Składniki:
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szk oleju
  • 1/2 szk jogurtu naturalnego
  • 3/4 szk cukru
  • 1 jajko
  • 1 szk startej cukinii bez skórki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
dodatkowo
  • garść malin
              Wszystkie składniki wymieszać do połączenia składników. Nakładać masę do papilotek, w każdą muffinkę wcisnąć kilka malin. Piec  w temp. 180st C. przez 25-30 min. Wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
                  Smacznego:)

Versatile Blogger Award

                     Zostałam nominowana przez Justkę z bloga Mieszalnia smaków, Berkę z Krainy różnych smaków oraz Robotkuchnny.blox.pl do blogowej nagrody w zabawie. Bardzo dziękuję za wyróżnienie.


Oto zasady:
  • nominuj 15 blogów, które Twoim zdaniem zasługują na wyróżnienie 
  • poinformuj nominowanych blogerów o tymże fakcie 
  • napisz o sobie 7 faktów
  • podziękuj Blogerowi, który Cię nominował u Niego na blogu
  • dołącz nagrodę The Versatile Blogger Award u siebie na blogu
 Ciężko było zdecydować się na 15 blogów, bo lubię i odwiedzam całkiem sporo. Blogi, które nominuję (kolejność przypadkowa):
  1. Mirabelkowy blog 
  2. Cucina della Felicita 
  3. Kraina roznych smakow
  4. Podróże ze smakiem 
  5. Tygryskowa kuchnia 
  6. Kulinarny blog Samanthy
  7. Bo(ro)n Appetit 
  8. Moje pasje 
  9. Kaczodajnia 
  10. In my coffee kitchen 
  11. Dietetyczne fanaberie
  12. Kuchnia Alisz 
  13. Seven days in sunny June 
  14. Fantazje Magdy K.
  15. Kokilka 

A teraz coś od siebie:
1. Interesuje mnie mnóstwo rzeczy, więc ciągle szukam i uczę się nowych.
2. Kocham podróżować, dlatego po powrocie zawsze obmyślam kolejne cele wyjazdowe. 
3. Pochodzę z Międzyzdrojów, w których niestety już nie mieszkam, ale wciąż czuję się międzyzdrojanką i najbardziej kocham morze!
4. Od 5 lat mam męża, który jest bardzo wspierający w każdym moim przedsięwzięciu i choć ma swoje zdanie, najczęściej popiera moje pomysły:)
5.  Chciałabym mieć swój kawałek ziemi, gdzie mogłabym sadzić ukochane kwiaty, zioła i owoce. A potem je zrywać:)
6. Od kilku lat próbuję uczyć się angielskiego i mimo mojego ogromnego sentymentu do Londynu mój angielski jest wciąż na bardzo niskim poziomie.
7. Marzę o własnej kawiarni...

czwartek, 30 sierpnia 2012

Sernik czekoladowo pomarańczowy

            Bardzo udany wypiek! Smaczny, bardzo aromatyczny i wilgotny serniczek. Pachnący pomarańczą, mocno czekoladowy, przypominał mi w smaku truflę pomarańczową. Polecam! Przepis znalazłam u Dorotki (wprowadziłam kilka drobnych zmian) na blogu Moje wypieki.


Składniki na spód:
  • 125 g ciastek digestive 
  • 40 g zrumienionych i zmiksowanych migdałów
  • 70 g masła, roztopionego
            Ciastka i migdały zmiksować na gruby piasek. Dodać roztopione masło i zmiksować do momentu powstania 'mokrego piasku'. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20cm. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 

Składniki na masę serową:
  • 500 g serka kremowego (z wiaderka)
  • 115 g brązowego cukru
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 125 ml śmietany kremówki
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
                 Składniki powinny być w temp. pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Ser zmiksować z cukrem, dodać czekoladę, jajka, śmietanę i skórkę z pomarańczy. Zmiksować dokładnie, ale nie za długo by sernik się nie napowietrzył i potem nie opadł za mocno. Wylać masę na schłodzony spód. Piec w temp. 160st. C przez 1h i 10-20min. Ostudzić, schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc) i udekorować. 
                 Smacznego:)



wtorek, 28 sierpnia 2012

Apple pie - z mąki pełnoziarnistej

              Apple pie to rodzaj szarlotki na kruchym cieście. Oczywiście użyta tu mąka pełnoziarnista zmienia trochę smak szarlotki na typowy dla tego rodzaju mąki, ale mi to wcale nie przeszkadza i ciasto jest bardzo smaczne. Przecież główną rolę pełnią w nim jabłka:)


Składniki:
  •  270g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 110 masła
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka łyżeczek wody
dodatkowo

            Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 15min. Podzielić ciasto na dwie części, mniej więcej w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować i ułożyć na dno i boki formy (u mnie było to okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy około 24cm). Ułożyć owoce i przykryć rozwałkowaną mniejszą częścią ciasta. Po nakłuwać lub wyciąć niewielkie otworki by owoce mogły parować. Piec w temp. 180st. C około 40min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

            Smacznego:)

Jabłka do słoika - na szarlotkę

           Dostałam trochę jabłek  Ze względu na ich stan i ilość część postanowiłam je upchać do słoika, by w razie ochoty na szarlotkę mieć mały zapas gotowych jabłek. Takie zapasy są bardzo przydatne, gdyż wystarczy zagnieść trochę ciasta kruchego lub wykorzystać gotowe ciasto francuskie i w kilka chwil mamy w piekarniku pachnącą szarlotkę.

 
   Trudno podać proporcje, najlepiej po prostu próbować. 



 Składniki:
  • jabłka
  • cukier
  • cynamon

            Jabłuszka obrać i pokroić w kostkę (nie musi być zbyt dokładna). Umieścić owoce w garnku, podlać odrobiną wody i zagotować.  Gotować chwilę, do momentu powstania musu z kawałkami jabłek. Dodać cukier i cynamon do smaku. Przełożyć do czystych (wyparzonych) słoiczków, szczelnie zakręcić (nowymi nakrętkami lub dobrze sparzonymi i nie uszkodzonymi) i postawić na zakrętce do przestudzenia. Gotowe:)




poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Otrębowe ciasto z owocami - bez tłuszczu

            Smaczne, trochę bardziej wartościowe ciasto z owocami. Sposób przyrządzania podobny jak przy biszkopcie. Szybkie i niewymagające wielu składników. Jak dla mnie trochę za słodkie, następnym razem dodam mniej cukru. Inspiracja od Doroty z Moich Wypieków.



Składniki:
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka otrębów pszennych (u mnie na pół z owsianymi)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g dowolnych owoców (dałam śliwki)

           Ubić pianę z białek mikserem, powoli dodawać cukier (łyżka po łyżce). Dodać żółtka i zmiksować. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek i otręby. Dodać sypkie składniki do masy jajecznej i dokładnie wymieszać łopatką. Przełożyć do blaszki (moja 25x33cm) i ułożyć owoce. Piec w temp. 170st. C przez 35-40min.
            Smacznego:)



piątek, 24 sierpnia 2012

Tarta z kremem waniliowym z proszku i owocami

          Takie małe oszustwo przez ten gotowy krem, ale gonił mnie czas a w lodówce świeciło pustkami. Nie lubię używać gotowców, ale czasem tak jest po prostu szybciej. Dzień wcześniej upiekłam spód do tarty z innym zamysłem, ale z różnych względów nie udało się planu zrealizować.  Przede wszystkim okazało się, że czas uciekł zbyt szybko i niewiele go pozostało na przygotowanie deseru na wynos. I tak w ostatniej chwili powstała ta tarta. Smaczniutka:)
           Spód ciasta można przygotować dzień wcześniej, wtedy przygotowanie całego deseru to zaledwie chwilka. 



Składniki na spód:
  • 200g mąki
  • 100g masła 
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru pudru
            Z podanych składników na spód zagnieść ciast. Odstawić do zamrażarki na 10min. Po tym czasie rozwałkować ciasto i przełożyć do formy. Przykryć papierem do pieczenia, dociążyć (u mnie ciężarkiem jest sucha czerwona fasola). Piec w temp. 180st. C około 20min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiec jeszcze 10min.

Składniki do dekoracji:
  • 1/2 opakowania kremu do tortów Gellwe - tu waniliowy, ale lepszy byłby ajerkoniakowy
  • 150ml mleka
  • 50g masła
  • owoce
           Przygotować krem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nałożyć na ostudzony kruchy spód i dowolnie udekorować. U mnie były to nektarynki i borówki.

 Smacznego:)



czwartek, 23 sierpnia 2012

Rewelacyjne muffinki cukiniowe z Nutellą

             Rewelacyjne muffinki, bardzo smaczne, wilgotne i puszyste. Jestem pewna, że to zasługa właśnie cukinii. Przepis znalazłam u Kasi na blogu Gotuję bo lubię.

Składniki:
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szk oleju
  • 1/2 szk maślanki (jogurtu naturalnego)
  • 3/4 szk cukru
  • 1 jajko
  • 1 szk startej cukinii bez skórki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
dodatkowo
  • 12 małych łyżeczek Nutelli

              Wszystkie składniki wymieszać do połączenia składników. Nakładać masę do papilotek, na każdą muffinkę nałożyć łyżeczkę kremu czekoladowego i zrobić esy-floresy. Piec  w temp. 180st C. przez 25-30 min. Wystudzić. 
                  Smacznego:)
Mimo, że przepis odkryłam niedawno,stał się jednym z moich ulubionych i powtarzam bardzo często. Co najważniejsze muffinki z tego przepisu są bardzo smaczne!

środa, 22 sierpnia 2012

Tatry

Jeszcze kilka zdjęć z tegorocznego pobytu w Tatrach:)

Wielka Siklawa
Wielki Staw (w dolinie Pięciu Stawów Polskich)
Widok ze Świstówki na Dolinę Roztoki i Dolinę Pięciu Stawów Poslskich
A co to za ptak przy Morskim Oku? Już wiem, że to Orzechówka:)
Stawy w Hali Gąsienicowej
Widok na Kościelec i Mały Kościelec

wtorek, 21 sierpnia 2012

Czekoladowe ciasto z cukinią - pyszne!

             To ciasto jest pyszne! Wilgotne, mocno czekoladowe, z dodatkiem warzywa, którego wcale nie wyczuwa się w smaku a nadaje ciastu wilgotności. Przepis pochodzi ze strony 'King Arthur Flour' z nalazłam go u Dorotki na blogu Moje wypieki. Szczerze polecam!


Składniki:
  • 115 g miękkiego masła
  • 1/2 szk oleju
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao (u mnie 50g)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (nie dodałam)
  • 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach
  • 60 g  posiekanej gorzkiej czekolady
               Zmiksować masło, aż będzie gładkie i puszyste, dodawać po kolei kolejne składniki, ciągle miksując w trakcie dodawania i po nim. Na końcu dodać cukinię i czekoladę, dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do natłuszczonej blachy. Moja miała 25x36cm, ale idealna byłaby 22x33. Piec w temp. 160st. C. 35-40min do suchego patyczka. Przyjaciółka piekła to ciasto w tortownicy i czas musiała wydłużyć do 60min. 
                Ostudzić i udekorować polewą. 

Składniki na polewę:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło. Rozsmarować na wystudzonym cieście.

Smacznego:)

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Muffinki z colą

             Zachęcona wspaniałym wynikiem pieczenia ciasta z colą postanowiłam wypróbować przepis na muffinki z colą. Efekt trochę mnie rozczarował, w przeciwieństwie do ciasta muffinki są dość suche.Przepis znalazłam u Dorotki na blogu mojewypieki. Być może moja cola była zbyt mało gazowana gdyż użyłam nie takiej od razu po otwarciu. Nie miałam też cukru muscovado co na pewno nie wypłynęło pozytywnie na smak moich muffinek.Mam nadzieję, że nie zniechęciłam, bo muffinki są bardzo smaczne. Tyle że sprawdzą się idealnie w zestawieniu z jakimś pysznym napojem:)

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 160 g ciemnego cukru
  • 150 ml Coca - Coli
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka brandy
                Jak zwykle przy muffinkach, mieszamy składniki suche w jednym pojemniku, składniki mokre w drugim. Łączymy wszystko razem niezbyt starannie. Foremki do muffinke napełniamy do 3/4 pojemności i pieczemy w temp. 200st. C około 20-25min. 



czwartek, 16 sierpnia 2012

Chlebek pełnoziarnisty z pestkami dyni - bez wyrabiania


             To rodzaj zwartego chleba, bardzo syty i smaczny. Polecam, piekę go dość często, robi się go błyskawicznie, pozostaje tylko poczekać na wyrośnięcie:)

Składniki:
  • 500g mąki (400g pełnoziarnistej pszennej, 100g zwykłej pszennej)
  • 50g otrąb pszennych
  • 75g otrąb owsianych
  • 1,5 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 20g drożdży
  • 1,5 szk letnie wody
  • dodatki (u mnie dwie garście pestek dyni)
              Połączyć suche składniki. Drożdże rozpuścić w wodzie. Wlać roztwór do suchych składników. Dokładnie połączyć składniki.  Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5h. Po tym czasie przełożyć wyrośnięte ciasto do natłuszczonej formy i zostawić jeszcze około 30min pod przykryciem. Posmarować wierzch wodą i piec w temp. 200st. C około 45min. Po tym czasie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze około 10-15min. Chleb jest upieczony, gdy wydaje pusty odgłos po stuknięciu łyżką w dno.

wtorek, 14 sierpnia 2012

Pełnoziarniste, owsiane biscotti z cytryną i migdałami

            Od ostatniego wpisu o biscotti minęło za dużo czasu, miałam potrzebę znów przywołać te wspaniałe ciasteczka. Tym razem smak kształtują migdały i skórka z cytryny. Polecam:)
              Inspiracja na pełnoziarniste i z owsianą mąką od Płoszańskiej.



Składniki:
  • 4  jajka
  • 200 g cukru
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g płatków owsianych- zmielonych lub zmiksowanych
  • 100 g migdałów
  • skórka otarta z 1 cytryny
           Wymieszać wszystkie składniki. Dodać bakalie. Uformować podłużny bochenek o długości około 20cm.Ułożyć na blaszce, oprószyć mąką. Piec w temp. 175st. C około 25min. Po wystygnięciu pokroić na kromki o grubości około 1cm (kroić na ukos). Ułożyć na blaszce i zapiekać w temp 180st. C przez około 15min (przewracając na drugą stronę w połowie tego czasu:)
             Smacznego:)

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Witam po przerwie:)

Witam cieplutko po przerwie!
Dziś pierwszy dzień w pracy... Ciężko trochę wrócić do codzienności po wspaniałym urlopie. Pogoda bardzo dopisała, zarówno w Międzyzdrojach jak i w Zakopanem:) Oto kilka fotek z wypadu w góry....
Do gotowania będę wracała powoli:)

Wodospad Siklawa
Dolina Pięciu Stawów Polskich

Piwo przy schronisku w Dolinie Pięciu Stawów (1670m npm)
Kozice górskie spotkane w drodze na Świnicę

Widok na Halę Gąsienicową
A. w drodze na Świnicę
W drodze powrotnej ze Świnicy


Mam nadzieję, że nie zanudziłam zdjęciami:) Gdy się skądś wraca ma się takie skrzywienie i każde zdjęcia wydaje się atrakcyjne i warte pokazania. Wybrałam kilka z jednej karty pamięci, dorzucę może jeszcze później kilka fotek:) Największym moim osiągnięciem było zdobycie Świnicy (2301m npm)!