piątek, 29 marca 2013

Włoski chlebek bananowy wg Nigelli

              Przepis pochodzi z książki Nigellissima. Bardzo popularny śniadaniowy słodki chlebek. Zabierałam się za niego od dawna i w końcu wypróbowałam. Muszę jednak przyznać, że nie są to moje smaki. Pozostawiam więc do samodzielnej oceny:)


Składniki:

  • 3 spore dojrzałe banany
  • 150 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (klik)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 175 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki rozpuszczalnego espresso (dałam 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wcześniej rozpuszczonej)
   
                   Banany rozgnieść, połączyć z wanilią, solą i olejem. Ucierając dodawać po jednym jajku, następnie cukier. Dodać mąkę, sodę i kawę, wymieszać delikatnie by powstało gładkie płynne ciasto. Przelać do keksówki o długości 26cm (można też do blaszki na 12 muffinek wtedy powstaną babeczki). Piec w temp. 170st. C przez około 50-60min do prawie czystego patyczka. Wystudzić. Podobno smakuje najlepiej następnego dnia. 

Smacznego:)

środa, 27 marca 2013

Miseczki chlebowe do żurku

                Mimo, że żurek nie jest moją ulubioną zupą, to gdy jest on podany w chlebie moje spojrzenie na tą potrawę zupełnie się zmienia. I tak postanowiłam zmierzyć się z żurkiem i podać go w domowych miseczkach chlebowych. To był strzał w dziesiątkę:) Chlebki wyszły bardzo smaczne i w połączeniu z żurkiem stanowiły wspaniałe danie, które zachwyciło gości. Przepis z MW. Polecam!
              Przygotowałam z podwójnej porcji, by część zamrozić na przyszłość. Żurek przygotowałam wzorując się na przepisie z Kwestii Smaku, choć wprowadziłam też kilka zmian.


Składniki na 6 miseczek: 
  • 2,5 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 6,5 szklanek mąki pszennej (część zastąpiłam pełnoziarnistą)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (nadaje piękny kolor,  ale można pominąć)
  • 1 białko
  • 36g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • 1 żółtko roztrzepane z łyżką wody - do posmarowania


                       Z 0,5szkl wody, łyżki mąki i drożdży zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Mąki połączyć, dodać sól, olej, białko, wodę i zaczyn. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - około 1-1,5godz. Po tym czasie oderwać kawałek ciasta i uformować z niego 6 niewielkich kulek, które będą stanowiły gałkę 'garnuszków'. Pozostałe ciasto podzielić na 6 części i uformować kule. Ułożyć w sporych odstępach (po wyrośnięciu nie powinny się stykać) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Odstawić na około 30min do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem z wodą i przykleić gałki. Piec na złoto w temp. 200st. C przez około 20min.
                      Chlebki naciąć i wydrążyć by powstały miseczki z pokrywką. Najlepiej ugnieść dno, dobrze jest też przed nalaniem zupy podpiec chwilę w piekarniku w 200st. C by wnętrze się utwardziło i nie było ryzyka, że zupa wypłynie. 


* A co zrobić z chlebkiem z wnętrza miseczek? Można wysuszyć i zmiksować na bułkę tartą, ja właśnie tak zrobiłam. Ale można też wykorzystać do upieczenia puddingu chlebowego lub w jakiś inny dowolny sposób, byle nie wyrzucać:)

Smacznego:)

poniedziałek, 25 marca 2013

Aksamitny sernik waniliowy z krówką i migdałami

                Bardzo delikatny i przyjemny, a jednocześnie zwarty i dość ciężki. Serniczek wart polecenia:)


Składniki na spód:

  • 150 g ciastek owsianych
  • 60 g masła, roztopionego

             Ciasteczka pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę ciasteczkową, wyrównać i odstawić. 


Składniki na masę serową:

  • 80 dag serka z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej)
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Dodatkowo:
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • uprażone na suchej patelni płatki migdałowe (50g)

             Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, krótko mieszając po każdym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i wyrównać.

           Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. W tym celu można na niższej półce w piekarniku ustawić naczynie z gorącą wodą Sernik wstawić na wyższą półkę i piec w temp. 170st. C przez około 1godz. Studzić w uchylonym piekarniku. Na wierzchu posmarować masą krówkową i obsypać obficie płatkami migdałowymi. Przed podaniem schłodzić najlepiej przez całą noc.

czwartek, 21 marca 2013

Mini ptysie z bitą śmietaną

                To chyba jedne z najczęściej kupowanych przeze mnie swego czasu ciastek. Wspaniałe z bitą śmietaną i masą budyniową. Ponieważ jestem ich wielką fanką postanowiłam przygotować takie w domu. Okazuje się, że przygotowanie ich jest całkiem proste a smak rewelacyjny! Polecam bardzo!

Ciasto*:
  • 1 szklanka wody
  • 125 g margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
                Wodę zagotować z masłem. Do gotującej się wody wsypać mąkę i mieszać dokładnie (by się nie przypaliła) i gotować aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Wystudzić całkowicie! Gdy ciasto wystygnie zmiksować z jajkami. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o szerokości 1cm. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać kółka o średnicy około 2,5cm. Można to zrobić łyżką. Piec w temp. 200st. C przez 20-25min. Ostudzić.

Krem z bitej śmietany:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
          Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Słodzić wg własnych upodobań. Przełożyć śmietanę do rękawa cukierniczego z ostrą podłużną końcówką i nadziewać ptysie kremem. Można też przekroić ptysie i napełnić.

Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • lub stopiona czekolada do polania
            Udekorować gotowe ptysie cukrem pudrem lub zrobić esy floresy ze stopionej czekolady.

* Ptysie można przygotować dzień wcześniej i nadziewać przed podaniem by nie nasiąknęły zbyt mocno. Gotowych ptysiów najlepiej nie trzymać w lodówce. 

Smacznego:)

wtorek, 19 marca 2013

Dwuskładnikowe ciasto (?)

                    Czy to ciasto czy to deser, czy coś jeszcze innego... Trudno stwierdzić. Pewne jest, że zawiera tylko dwa składniki, jest ciekawe i warte wypróbowania. Smakuje pyszną Nutellą. Inspiracja od Dominiki, dziękuję:)

Składniki:
  • 4 duże jajka
  • 3 czubate łyżki Nutelli

              Jajka miksować do uzyskania potrójnej objętości. Nutellę lekko pogrzać w mikrofali by stała się lekko płynna. Piankę jajeczną dodawać częściami do Nutelli i delikatnie łączyć szpatułką. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy (moja miała 20cm ale lepsza będzie trochę mniejsza) lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180st. C przez 25min. Wystudzić. 

Smacznego:)

piątek, 15 marca 2013

Czterowarstwowy mini torcik czekoladowy

                 Bardzo czekoladowy i niezwykle smaczny torcik. Idealnie sprawdzi się na podwieczorek w domu, wśród najbliższych. Przepis zaczerpnięty ze strony Donny Hay. Postanowiłam wypróbować i nie zawiodłam się. Niewielki problem miałam z kremem, gdyż nie chciał tężeć (potrzebowało na to całej nocy w lodówce). W przepisie jest serek śmietankowy i taki dałam, ale może lepiej zastąpić go mascarpone - będzie gęstszy. Samo ciasto w torciku jest rewelacyjne i na pewno jeszcze wykorzystam. Polecam:)

Składniki: 
  • 1/2 szklanki (125ml) wody
  • 60g masła, posiekanego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki (60 ml) maślanki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (klik)
            Wodę, masło i kakao umieścić w rondlu i mieszając podgrzać aż masło się rozpuści. Mąkę, sodę i cukier połączyć w misce, dodać masę kakaową, połączyć. Dodać jajko, maślankę i wanilię i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie porcję i upiec w formach (wysmarowanych tłuszczem) o średnicy 12cm (u mnie były to kokilki o takiej średnicy). Piec w temp. 150st. C przez około 40-45min do suchego patyczka. Wystudzić.


Składniki na krem czekoladowy:
  • 50g miękkiego masła
  • 250g sera śmietankowego (można zastąpić mascarpone)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/4 szklanki kakao

Podczas pieczenia ciasta przygotować krem.
               Masło i ser ubijać mikserem na jasną puszystą masę (około 6min). Dodać cukier puder i kakao. Ubijać kolejne 6-8min. 

              Blaty ciasta przekroić wzdłuż do uzyskania 4 równych blatów. Każdą warstwę posmarować 1/4 częścią kremu. Udekorować wg uznania. Przechowywać w lodówce. 
Smacznego:)

poniedziałek, 11 marca 2013

Sweet chilli sauce

                 Taki sos sprawdza się u nas idealnie gdyż z A. bardzo lubimy ostre dodatki do mięs i warzyw. Przygotowuje się go bardzo szybko. Ten sos stanowi świetny dodatek do pieczonego mięsa lub wędlin.



Składniki:
  • 3 czerwone papryczki chilli
  • 3-4 łyżki cukru
  • 130ml wody

                Papryczki drobno posiekać (ostrożnie - należy potem dokładnie umyć ręce), posłodzić i zalać wodą. Gotować około 20min. Po ostygnięciu sos będzie gęsty, gdyby jednak był zbyt gęsty można znów podgrzać i dodać wody. Przechowywać w lodówce.


poniedziałek, 4 marca 2013

Ryba po grecku

                Tradycyjne danie, jedno z moich ulubionych, co nie byłoby takie oczywiste, gdyż nie przepadam za rybą. Ale w tej postaci mogłabym jeść ją zawsze:)


Składniki na duże naczynie:
  • 5 sporych marchewek
  • 3 średnie pietruszki
  • 1/4 dużego selera
  • 1 duża cebula
  • 2-3 szklaki wrzącej wody 
  • 2-3 łyżeczki soli 
  • 2 - 3 ziela angielskie i 1 listek laurowy 
  • po 1/2 łyżeczki: pieprzu, papryki, bazylii, oregano 
  • 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego 
  • 10-12 filetów białej ryby (u mnie mintaj), mrożonego lub świeżego 
                Rybę rozmrozić i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Przyprawić solą i pieprzem, upiec w temp. 200st. C przez około 20min. Można też przygotować rybę bardziej tradycyjnie, czyli obtoczyć w mące i usmażyć.
                    Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, odstawić.Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć do garnka, zalać wodą, przyprawić i gotować około 20min. Odlać trochę wywaru i wymieszać w nim koncentrat pomidorowy, dodać do warzyw razem z cebulą.
                     Układać warstwowo na przemian rybę i gorące warzywa. U mnie wyszły dwie warstwy ryby i trzy warzyw. Najlepiej smakuje kilka godzin później, gdy smaki się połączą.

Smacznego:)