czwartek, 19 lipca 2012

Muffinki czekoladowe z syropem

            Muffinki z tego przepisu:) Bardzo smacznie i wilgotne babeczki. Okazuje się, że z przepisu na smaczne ciasto mogą powstać też pyszne muffinki.

Składniki na ciasto: 
  • 1 i 2/3 szk mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szk kakao
  • 1 i 1/3 szk cukru
  • 165g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szk śmietany gęstej
  • 1/2 szk wrzątku
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - posiekana
            Wszystkie składniki oprócz gorącej wody i posiekanej czekolady wrzucić do miksera i zmiksować na gładką masę. Miksując dolewaj wody. Gdy powstanie gładka jednolita masa dodać czekoladę, zamieszać i przełożyć do natłuszczonych foremek. Piec w temp. 160st. C 20min, do suchego patyczka. 
Teraz zabieramy się za syrop do polania.

Składniki na syrop:
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 szk wody
  • 1/2 szk cukru
            Wszystkie składniki na sos zagotować i gotować przez około 5 min do uzyskania lepkiego syropu. Babeczki po nakłuwać patyczkiem i polać sosem, tak by wlał się w małe otworki. Posypać startą czekoladą.
Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. ale czekoladowa bomba! mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffiny w każdej postaci są pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja własnie uwielbiam wilgotne ciasta, ich smak jest głęboki, w dodatku mimo wszystko są takie delikatne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffiny, po co ja jest w końcu upiekłem, teraz będą mnie prześladować po nocach ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffinki wygladają bardzo czekoladowo i bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, niezwykle apetyczny!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jako niepoprawna muffinomaniaczka muszę koniecznie wypróbować ten syrop! ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)