Sezon na rabarbar trwa! Rabarbar idealnie nadaje się do wypieków, jego kwaskowatość świetnie komponuje się ze słodyczą ciasta. Skórka rabarbaru nie nadaje się do jedzenia ale można z niego przygotować kompot o ślicznym różowym kolorze, wręcz nienaturalnie różowym - jakby użyto sztucznego barwnika. Poniższy przepis powstał z ogromnej chęci na słodkie ciasto do popołudniowej herbaty. Polecam serdecznie bo przygotowuje się je ekspresowo, wystarczy zmiksować składniki.
Różowy kompot
Różowo
czerwoną część skórki rabarbaru, który użyliśmy do powyższego ciasta
zalać niewielką ilością wody, dodać 1-2 płaskie łyżki cukru i gotować
5-10min. Odcedzić i gotowe:) Porcja dla 2 osób.
Placek z rabarbarem
Składniki:
- 125g mąki
- 100g cukru
- 125g miękkiego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2-4 łyżki śmietany/mleka
- 350g obranego i pokrojonego rabarbaru
Wszystkie składniki ciasta oprócz śmietany/mleka umieścić w malakserze i zmiksować, pod koniec dodawać stopniowo śmietanę, w celu związania masy. Powinna być gęsta. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć rabarbar, na wierzch wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180st. C przez około 30-40min do zarumienienia i suchego patyczka (może być wilgotny przy wbiciu w rabarbar:). Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.
piękny kolor Twojego kompotu, ja tydzień temu miałam karmelowo-rabarbarowy i koloru był morelowego:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za Twój przepis do rabarbarowej akcji:)
ale wspaniałości!:) wpraszam się i an ciacho i na kompocik:D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ten placek, uwielbiam wypieki z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuń