poniedziałek, 15 lipca 2013

Brownie czekoladowo migdałowe

Witam po urlopie:)

               Ochota na czekoladę? Podobno gdy mamy ochotę na czekoladę potrzebujemy migdałów. Jeśli tak jest to dzisiejszy przepis zadowoli smakiem i wartościami:)

 Składniki:
  • 115 g gorzkiej czekolady
  • 115 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 130 g drobnego cukru
  • 3 jajka, oddzielone białka i żółtka
  • 60 g mielonych migdałów
  • 30 g bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
                 Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (mniejszy garnek na naczyniu z parującą wodą i czekolada się topi) - przestudzić.  Masło utrzeć z cukrem na puszysto.Dodawać po jednym żółtku dalej miksując. Następnie dodać stopioną czekoladę, migdały, bułkę tartą, proszek i ekstrakt i delikatnie połączyć. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie połączyć z masą czekoladowo-migdałową. Formę o średnicy 20cm wysmarować i przełożyć do niej  ciasto. Piec w temp. 180st. C przez około 25-30min. 
Wystudzić. Można ozdobić polewą.



6 komentarzy:

  1. Świetne brownie! :) Klasyka gatunku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda uwielbiam brownie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiało być obłędnie smaczne... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. za brownie dam się posiekać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na wilgotny, mmmm! I ciekawa ta zależność migdałowa, nie wiedziałam...

    OdpowiedzUsuń
  6. potrzebuję teraz czekolady, migdałów i brownie:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)