środa, 13 listopada 2013

Krem z dyni z fetą i rozmarynem

Cieszy mnie ogromnie, że sezon dyniowy jeszcze się nie skończył:) 
Kremy z dyni są świetną alternatywą na urozmaicenie podwieczorku lub jako pyszna przystawka. Z dodatkiem fety staje się sycącym daniem.
Takie połączenie próbowaliśmy w restauracji prowansalskiej i bardzo przypadło nam do gustu! Polecam:)


Składniki: 
  • około 1kg, obranej i pokrojonej w kostkę dyni*
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka oleju
  • gorący wywar warzywny lub woda
  • sól, curry
  • 2 ząbki czosnku
  • feta i rozmaryn (najlepiej świeży)


              Na oleju podsmażyć dynię, dodać pokrojony drobno czosnek. Dorzucić pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Wlać wywar lub wodę, zagotować i gotować około 15min, aż dynia będzie całkiem miękka. W połowie gotowania doprawić solą i curry. Po ugotowaniu zmiksować zupę. Podawać z pokrojoną w kostkę fetą i rozmarynem.
Smacznego:)

 * Większą ilość dyni kroję i mrożę, dzięki temu w ciągu roku możemy cieszyć się przysmakami z dyni:)

1 komentarz:

Miło mi, że tu zaglądasz:)