Cieszy mnie ogromnie, że sezon dyniowy jeszcze się nie skończył:)
Kremy z dyni są świetną alternatywą na urozmaicenie podwieczorku lub jako pyszna przystawka. Z dodatkiem fety staje się sycącym daniem.
Takie połączenie próbowaliśmy w restauracji prowansalskiej i bardzo przypadło nam do gustu! Polecam:)
Takie połączenie próbowaliśmy w restauracji prowansalskiej i bardzo przypadło nam do gustu! Polecam:)
Składniki:
- około 1kg, obranej i pokrojonej w kostkę dyni*
- 2 średnie ziemniaki
- 1 łyżka oleju
- gorący wywar warzywny lub woda
- sól, curry
- 2 ząbki czosnku
- feta i rozmaryn (najlepiej świeży)
Na oleju podsmażyć dynię, dodać pokrojony drobno czosnek. Dorzucić pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Wlać wywar lub wodę, zagotować i gotować
około 15min, aż dynia będzie całkiem miękka. W połowie gotowania doprawić solą i curry. Po ugotowaniu zmiksować zupę. Podawać z pokrojoną w kostkę fetą i rozmarynem.
Smacznego:)
* Większą ilość dyni kroję i mrożę, dzięki temu w ciągu roku możemy cieszyć się przysmakami z dyni:)
jakby zielona wyszła:P
OdpowiedzUsuń