wtorek, 7 stycznia 2014

Kurczak po włosku - Nigellissima

Pyszna niespodzianka od mojego męża:) Okazało się, że drzemie w nim ogromny kulinarny potencjał.
Bardzo dziękuję :*

Przepis pochodzi z książki Nigellissima, z niewielkimi modyfikacjami. Szczerze polecam!
 


Składniki: 

  • 1 kurczak 1-1,5kg
  • 1 cytryna przekrojona na pół
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 pory - umyte i przecięte
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 100g drylowanych czarnych oliwek
  • oliwa
  • sól i pieprzu
              Kurczaka ułożyć na blasze i nafaszerować połówkami cytryn i rozmarynem. Pory pokroić na trzy, potem wzdłuż na pół, po czym rozłożyć na blasze wokół kurczaka. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić wzdłuż i ułożyć na blasze. Oliwki wmieszać między warzywa. Polać całość oliwą, głównie warzywa. Posypać solą i pieprzem. Przemieszać, by warzywa połączyły się z oliwą i przyprawami. Kurczaka posypać solą i całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1-1,5 godz. w temp. 200st. C. 


                Po upieczeniu przełożyć kurczaka na deskę do krojenia, po około 10 min pokroić kurczaka na spore porcje, przełożyć na półmisek, ułożyć warzywa. Polać mięso i warzywa sosem z blachy. 
Smacznego:)

4 komentarze:

  1. kurczak wygląda bardzo apetycznie:) cudo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdolny A. :)
    Musi smakować pysznie,uwielbiam pieczoną paprykę
    Zrobię przy najbliżej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyśmienity kurczaczek :-)
    zapraszam na mojego bloga :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)