piątek, 31 stycznia 2014

Marmurkowa babka na oleju

 Dawno mnie tu nie było... Sporo zmian w życiu i planie dnia powoduje, że nie mam już tyle czasu dla Was i dla bloga ile bym chciała. 
Dziś polecam pyszną i szybką w przygotowaniu babkę marmurkową. Przepis wyszperany w starym zeszycie z przepisami. Babka jest na oleju co wg mnie ułatwia sprawę i powoduje, że zakalec jest mało prawdopodobny. Polecam do popołudniowej herbaty lub na słodki podwieczorek:)


Składniki:
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kropla aromatu cytrynowego 
  • 1 łyżka kakao


Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, olej i mąki wymieszane z proszkiem. 2/3 ciasta wylać do natłuszczonej blachy z kominem. Pozostałą część połączyć z kakao. Na jasną masę wylać teraz kakaową część. Piec w temp 180st. C przez 50-60min. 
Oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą. 

Smacznego:))))



5 komentarzy:

  1. wygląda smacznie:) bardzo lubię babki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię :) u mnie większe zygzaki wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taką babkę, ta wygląda idealnie. Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. witam, jakiej pojemności jest foremka w ktorej upieczona była ta babka?

    OdpowiedzUsuń
  5. babka jest super, puszysta, wilgotna, pyszna; tylko trzeba delikatnie wymieszać ubitą pianę z mąką

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)