piątek, 14 lutego 2014

Pączki z kremem czekoladowym

Przepis ze starego zeszytu, sprawdzony i łatwy. Wymaga trochę siły przy wyrabianiu, ale potem jaka satysfakcja gdy już w towarzystwie pysznej kawy można delektować się domowym pączkiem:)


Składniki na około 20 sztuk niewielkich pączków:

  • 500g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 125g (pół kostki) masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka


Dodatkowo:

  • krem czekoladowy, np. Nutella
  • olej do smażenia (rzepakowy)
  • cukier puder do posypania

           Masło stopić. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i łyżką mąki. Odstawić na około 10min w ciepłe miejsce. Połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze wyrobić by ciasto było gładkie, elastyczne i się nie kleiło. Ciasto odstawić na około 1,5 godz w ciepłe miejsce, w misce wysmarowanej oliwą, przykryte ściereczką. 
            Po tym czasie odgazować uderzając kilka razy. Odrywać niewielkie ilości ciasta, formować kulę, spłaszczyć, nałożyć niewielką ilość kremu czekoladowego i złożyć jak sakiewkę, zakręcając końcówkę. Uformować okrągłego pączka, lekko spłaszczyć i układać kolejno na blaszkę. Przykryć wszystkie pączki ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godz. 
            Gdy już podrosną nagrzać tłuszcz i smażyć pączki w głębokim oleju. Wykładać na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. I delektować się smakiem własnoręcznie przygotowanych pączków:))))



3 komentarze:

Miło mi, że tu zaglądasz:)