Przepis ze starego zeszytu, sprawdzony i łatwy. Wymaga trochę siły przy wyrabianiu, ale potem jaka satysfakcja gdy już w towarzystwie pysznej kawy można delektować się domowym pączkiem:)
Składniki na około 20 sztuk niewielkich pączków:
- 500g mąki pszennej
- 3 jajka
- 125g (pół kostki) masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 50g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
Dodatkowo:
- krem czekoladowy, np. Nutella
- olej do smażenia (rzepakowy)
- cukier puder do posypania
Masło stopić. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i łyżką mąki. Odstawić na około 10min w ciepłe miejsce. Połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze wyrobić by ciasto było gładkie, elastyczne i się nie kleiło. Ciasto odstawić na około 1,5 godz w ciepłe miejsce, w misce wysmarowanej oliwą, przykryte ściereczką.
Po tym czasie odgazować uderzając kilka razy. Odrywać niewielkie ilości ciasta, formować kulę, spłaszczyć, nałożyć niewielką ilość kremu czekoladowego i złożyć jak sakiewkę, zakręcając końcówkę. Uformować okrągłego pączka, lekko spłaszczyć i układać kolejno na blaszkę. Przykryć wszystkie pączki ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godz.
Gdy już podrosną nagrzać tłuszcz i smażyć pączki w głębokim oleju. Wykładać na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. I delektować się smakiem własnoręcznie przygotowanych pączków:))))
pyszności ja planuję zrobić pączki w przyszłym tygodniu:)
OdpowiedzUsuńŚliczne i przepyszne:)
OdpowiedzUsuńYhmmm:)
OdpowiedzUsuń