Kolejna warjacja na temat ulubionych przez nas carrot muffins. Tym razem w połączeniu z kandyzowaną skórką, czekoladą i orzechami włoskimi. Przygotowuje się je w 15min co może być pretekstem do spontanicznego wypieku...
Zatem do dzieła:)
Składniki suche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Składniki mokre:
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki cukru (nie jest mokry ale pięknie się w składnikach mokrych rozpuszcza)
- 1 jajko
- 1/2 szkl oleju
Dodatkowo:
- 1 szklanka startej drobno marchewki
- 1 spora garść pomarańczowej skórki kandyzowanej (klik)
- 30g czekolady gorzkiej posiekanej
Kruszonka:
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Składniki suche umieścić w jednym pojemniku, w drugim mokre. Połączyć mokre i suche składniki. Dodać marchew, skórkę i czekoladę, dobrze wymieszać. Przygotować kruszonkę, rozkruszając składniki między palcami. Przełożyć ciasto do papilotek, posypać kruszonką. Piec w temp. 190st. C przez około 25-30 min.
Smacznego:)
pyszny przepis:)
OdpowiedzUsuń