poniedziałek, 8 grudnia 2014

Tarta serowa z orzechami włoskimi



Składniki na ciasto:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • 155 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
           Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Utworzyć kulę,  owinąć folią spożywczą i schłodzić (15min w zamrażarce). Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty (moja ma 28cm).  Przykryć papierem do pieczenie, obciążyć (np suchą fasolą) i piec w temp. 200st. C około 15min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec około 5min. W tym czasie przygotować pozostałe składniki tarty.



Składniki na masę serową:


  • 500g serka z wiaderka
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  
        Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser utrzeć z mleczkiem skondensowanym, dodawać po jednym jajku, krótko mieszając po każdym. Dodać skrobię i wymieszać. Masę serową przelać na podpieczony spód i wyrównać.

Dodatkowo:
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki skondensowanego mleka słodzonego

        Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. W tym celu można na niższej półce w piekarniku ustawić naczynie z gorącą wodą Sernik wstawić na wyższą półkę i piec w temp. 170st. C przez około 1godz. Studzić w uchylonym piekarniku. 
         Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, pod koniec dodać mleczko skondensowane i szybko przełożyć na wystudzony sernik. 

Smacznego:)


4 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie, chociaż ja to jestem jedną z niewielu osób, które serników nie lubią, tak ten wizualnie podoba mi się bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmmmmmmmmmmmmmm chcę taką:d boska!

    OdpowiedzUsuń
  3. 1/2 mleka skondensowanego słodzonego - pół puszki o jakiej pojemności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno być pół szklanki. Przepraszam za pomyłkę, już poprawiłam :)

      Usuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)