Składniki na ciasto:
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki zimnej wody
- 155 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Utworzyć kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić (15min w zamrażarce). Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty (moja ma 28cm). Przykryć papierem do pieczenie, obciążyć (np suchą fasolą) i piec w temp. 200st. C około 15min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec około 5min. W tym czasie przygotować pozostałe składniki tarty.
Składniki na masę serową:
- 500g serka z wiaderka
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 3 jajka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser utrzeć z mleczkiem skondensowanym, dodawać po jednym jajku, krótko mieszając po każdym. Dodać skrobię i wymieszać. Masę serową przelać na podpieczony spód i wyrównać.
Dodatkowo:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 2-3 łyżki skondensowanego mleka słodzonego
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. W tym celu można na niższej półce w piekarniku ustawić naczynie z gorącą wodą Sernik wstawić na wyższą półkę i piec w temp. 170st. C przez około 1godz. Studzić w uchylonym piekarniku.
Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, pod koniec dodać mleczko skondensowane i szybko przełożyć na wystudzony sernik.
Smacznego:)
Wygląda obłędnie, chociaż ja to jestem jedną z niewielu osób, które serników nie lubią, tak ten wizualnie podoba mi się bardzo :)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmmmmmmmmm chcę taką:d boska!
OdpowiedzUsuń1/2 mleka skondensowanego słodzonego - pół puszki o jakiej pojemności?
OdpowiedzUsuńPowinno być pół szklanki. Przepraszam za pomyłkę, już poprawiłam :)
Usuń