wtorek, 6 stycznia 2015

Ciasteczka czekoladowo-orzechowe

Pyszne,  mocno czekoladowe ciasteczka z  dodatkiem pożywnych orzechów. 
Przepis z książki Nigellissima,  z moimi drobnymi zmianami. W oryginalnym przepisie zamiast orzechów był nugat. 



Składniki na 25 sztuk:

  • 125g miękkiego masła 
  • 150g cukru
  • 1 jajko 
  • 200g mąki pszennej
  • 30g dobrego kakao w proszku 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • garść orzechów włoskich - posiekanych

        Masło utrzeć z cukrem na gładką masę,  dodać jajko i połączyć. Osobno połączyć suche składniki. Delikatnie wymieszać suche składniki z maślaną masą.  Pod koniec dodać orzechy.  Formować ciastka,  w tym celu łyżką nabrać porcję ciasta,  uformować kulki,  ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie spłaszczyc.  Najlepiej wstawić teraz do lodówki na 30min, ale to nie jest konieczne.  Piec w tem 180°C przez 12-15min.

Smacznego :)










6 komentarzy:

  1. Robiłam podobne, bo z dodatkiem nutelli, ale wersja z kakao wydaje sie o wiele bardziej przekonujaca! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie sobie uświadomiłam, że nigdy nie piekłam ciasteczek :) czas to nadrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie orzechowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pychota :) na pewno wypróbuję!

    Zapraszam do siebie! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow.. jak ze sklepu :D Super! Będę organizować rodeo grill steak house (Wrocław jest pro imprezowy ;)) i własnie szukałam jakiejś przekąski slodkiej i zdecydowanie idę w twoje ciasteczka! Uwielbiam organizować imprezy integracyjne, a ta na pewno będzie udana :D

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)