Fajny sposób na szybki drożdżowy wypiek. Zniknął u nas jeszcze ciepły. Niestety dni robią się coraz krótsze i dużo chłodniejsze. Wtedy częściej przychodzi ochota na drożdżowe ciepłe słodkości. Przyda się więc taki prosty przepis:)
Przepis stąd.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 30 g roztopionego masła
- 10 g świeżych drożdży
Ponadto:
- kilka łyżek powideł
- 60 g masła, roztopionego
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru z wanilią
Wykonanie ciasta. Jogurt w temperaturze pokojowej - może być lekko podgrzany w mikrofalówce, połączyć z łyżką cukru i mąki, wymieszać z drożdżami i odstawić w ciepłe miejsce. Wszystkie składniki połączyć, dodać zaczyn i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, posmarować powidłami, zwinąć wzdłuż krótszego boku, pokroić na grube kromki. W formie z kominem ułożyć ślimaczki ciasta obok siebie, posypać kruszonką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie upiec w temp. 190st. C przez około 30minut.
Smacznego:)
kocham takie ciacha:D wspaniałe!
OdpowiedzUsuńjak apetycznie wygląda! a jak musi smakować! uwielbiam śliwkowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:) pyszności:)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńw sam raz na niedzielę do kawy!
OdpowiedzUsuń