poniedziałek, 16 września 2013

Zawijaniec drożdżowy z powidłami śliwkowymi i kruszonką

Fajny sposób na szybki drożdżowy wypiek. Zniknął u nas jeszcze ciepły. Niestety dni robią się coraz krótsze i dużo chłodniejsze. Wtedy częściej przychodzi ochota na drożdżowe ciepłe słodkości. Przyda się więc taki prosty przepis:)
Przepis stąd.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g roztopionego masła
  • 10 g świeżych drożdży
Ponadto:
  • kilka łyżek powideł
Składniki na kruszonkę:
  • 60 g masła, roztopionego
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru z wanilią
              Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę.

             Wykonanie ciasta. Jogurt w temperaturze pokojowej - może być lekko podgrzany w mikrofalówce, połączyć z łyżką cukru i mąki, wymieszać z drożdżami i odstawić w ciepłe miejsce. Wszystkie składniki połączyć, dodać zaczyn i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, posmarować powidłami, zwinąć wzdłuż krótszego boku, pokroić na grube kromki. W formie z kominem ułożyć ślimaczki ciasta obok siebie, posypać kruszonką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie upiec w temp. 190st. C przez około 30minut. 

Smacznego:)
 


5 komentarzy:

Miło mi, że tu zaglądasz:)