wtorek, 12 sierpnia 2014

Tarta z papierówek

Dziś polecam pyszną tartę z polskich papierówek. Te wczesne jabłka są kwaskowate i bardzo delikatne. W połączeniu z kruchym ciastem i cynamonem - bajeczne!


Składniki:
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia
  • 125g masła do pieczenia
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 0,5 szk cukru
  • około 2 kg papierówek - obranych, pokrojonych i lekko podsmażonych z 2 łyżkami cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub skrobi
  • cynamon
               Mąkę, proszek, masło, jajka i cukier zmiksować na gruby 'piasek'. Wysypać 3/4 powstałej mieszanki na natłuszczoną formę (średnica 28cm), lekko przyklepać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st. C na 15 min. W tym czasie jabłka połączyć z cynamonem i skrobią. Ubić pianę z białek (dosłodziłam dwiema łyżkami cukru pudru, choć  nie jest to konieczne). Wyłożyć owoce na podpieczony spód, na to pianę z białek i pozostałą część ciasta. Piec w temp.  180st. C przez 30min. 
Wystudzić. 

Smacznego:)
 



5 komentarzy:

  1. nareszcie wiem, jak wykorzystać działkowe papierówki - zrobię tartę! kradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż wyobraziłam sobie tę mieszanke smaków:)
    bardzo apetycznie wygląda na zdjeciach

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pyszne musiało być to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sama słodyczy i ciast nie jem, ale chetnie taka zrobię dla mojej rodziny, bo wyglada pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)