Dziś polecam pyszną tartę z polskich papierówek. Te wczesne jabłka są kwaskowate i bardzo delikatne. W połączeniu z kruchym ciastem i cynamonem - bajeczne!
Składniki:
- 1,5 szk mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do piecznia
- 125g masła do pieczenia
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 0,5 szk cukru
- około 2 kg papierówek - obranych, pokrojonych i lekko podsmażonych z 2 łyżkami cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego lub skrobi
- cynamon
Mąkę, proszek, masło, jajka i cukier
zmiksować na gruby 'piasek'. Wysypać 3/4 powstałej mieszanki na
natłuszczoną formę (średnica 28cm), lekko przyklepać i wstawić
do piekarnika rozgrzanego do 200st. C na 15 min. W tym czasie jabłka
połączyć z cynamonem i skrobią. Ubić pianę z białek (dosłodziłam dwiema łyżkami cukru pudru, choć nie jest to konieczne). Wyłożyć owoce na podpieczony
spód, na to pianę z białek i pozostałą część ciasta. Piec w temp.
180st. C przez 30min.
Wystudzić.
Wystudzić.
Smacznego:)
nareszcie wiem, jak wykorzystać działkowe papierówki - zrobię tartę! kradnę przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ta Twoja tarta:-)
OdpowiedzUsuńaż wyobraziłam sobie tę mieszanke smaków:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda na zdjeciach
Mniam, pyszne musiało być to ciacho :)
OdpowiedzUsuńsama słodyczy i ciast nie jem, ale chetnie taka zrobię dla mojej rodziny, bo wyglada pysznie! :)
OdpowiedzUsuń