czwartek, 21 sierpnia 2014

Placek (na kefirze) ze śliwkami

Bardzo prosty w wykonaniu, sprawdzi się przy nagłej ochocie na domowy wypiek. Tak było w naszym przypadku, kupiłam śliwki z myślą o bezpośredniej konsumpcji, ale po chwili namysłu zabrałam się za przygotowywanie placka. To była nieodparta potrzeba krzątania się w kuchni, co idealnie odstresowuje:) Przypomniałam sobie też wypieki mojej mamy, w sezonie śliwkowym obowiązkowe i tak po prostu musiałam te śliwki upiec. 

Mogłam tylko zrobić w większej formie i włożyć więcej śliwek...



Składniki:

  • 3 jajka
  • 1,5 szk cukru
  • 2 łyżki golden syropu (lub miodu) - nie jest to konieczne
  • 1 szk kefiru
  • 1/2 szk oleju
  • 3 szk mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 15-20 śliwek - umytych, przekrojonych, bez pestek

          Jajka z miksować z cukrem i syropem na gładko, kolejne składniki dodawać wg kolejności z listy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę (moja miała 20x20 ale spokojnie może być większa) natłuszczoną i posypaną (np. kaszą manną). Ułożyć owoce. Posypałam garstką płatków migdałowych, ale obejdzie się bez nich:). Piec w temp. 180st. C około 45-50min.

 Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Jaki prosty placek, na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda ten placek, idealny do herbatki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)