Sezon na śliwki rozpoczęty!
Powidła (3 słoiczki):
- 2 kg śliwek
- 2-3 łyżki cukru
- odrobina wody
Te rogaliki już kiedyś pojawiły się na blogu, ale przepis jest naprawdę świetny, więc postanowiłam powtórzyć:)
Rogaliki:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 60 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
- 8 g cukru waniliowego
Ze 100 ml śmietany (najlepiej podgrzać ją w mikrofalówce), cukru pudru, łyżki mąki i drożdży
przygotować zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż urośnie.
Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym, zagnieść jak
kruszonkę. Dodać wyrośnięty zaczyn i resztę śmietany, zagnieść.
Przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.
Wyciągnąć schłodzone ciasto, krótko wyrobić i podzielić
na kilka ( 5-6) części. Każdą cienko (około 4 mm) rozwałkować, wyciąć koło (od
dużego talerza). Każde koło podzielić na 8 części i na każdy 'trójkąt'
nałożyć około pół łyżeczki powideł. Zawijać w kierunku wierzchołka, by
powstały rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 190 st.
C około 15-20 min do zarumienienia.
Lukier:
- 150g cukru pudru
- 4-5 łyżek gorącej wody
- 2-3 krople aromatu cytrynowego
Składniki wymieszać do uzyskania gładkiego lukru. Nakładać na gorące rogaliki.
Smacznego:)
rogaliki świetnie wyglądają, chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuń