czwartek, 4 września 2014

Powidła śliwkowe i rogaliki

Sezon na śliwki rozpoczęty!


 Powidła (3 słoiczki):
  • 2 kg śliwek
  • 2-3 łyżki cukru
  • odrobina wody
                Śliwki umyć. Wyjąć pestki. Przełożyć do szerokiego garnka, podlać odrobiną wody i gotować na wolnym ogniu około 2h. Często mieszać i uważać by się nie przypaliło. Pod koniec dosłodzić do smaku. Moim wystarczyły 2 łyżeczki cukru, ale ilość cukru zależy od śliwek i od indywidualnego smaku. Jeszcze gorące przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić nakrętką do dołu. Po wystygnięciu odwrócić i odstawić w ciemne chłodne miejsce.

Te rogaliki już kiedyś pojawiły się na blogu, ale przepis jest naprawdę świetny, więc postanowiłam powtórzyć:)

Rogaliki:

  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 60 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
  • 8 g cukru waniliowego
 
                 Ze 100 ml  śmietany (najlepiej podgrzać ją w mikrofalówce), cukru pudru, łyżki mąki i drożdży  przygotować zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż urośnie. 
                 Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym, zagnieść jak kruszonkę. Dodać wyrośnięty zaczyn i resztę śmietany, zagnieść. Przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. 
                 Wyciągnąć schłodzone ciasto, krótko wyrobić i podzielić na kilka ( 5-6) części. Każdą cienko (około 4 mm) rozwałkować, wyciąć koło (od dużego talerza). Każde koło podzielić na 8 części i na każdy 'trójkąt' nałożyć około pół łyżeczki powideł. Zawijać w kierunku wierzchołka, by powstały rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w temp. 190 st. C około 15-20 min do zarumienienia. 

Lukier:
  • 150g cukru pudru
  • 4-5 łyżek gorącej wody
  • 2-3 krople aromatu cytrynowego
 
Składniki wymieszać do uzyskania gładkiego lukru. Nakładać na gorące rogaliki.

Smacznego:)


1 komentarz:

Miło mi, że tu zaglądasz:)