środa, 17 września 2014

Pyszny jabłecznik na serku homogenizowanym

Ciasto podpatrzyłam na stylowi.pl i postanowiłam wypróbować bo wyglądało bardzo oryginalnie:)
Wyszukałam przepis (gotowaniecieszy), upiekłam i się zachwyciłam!

Ten jabłecznik jest rewelacyjny, delikatny, bardzo kruchy i pyszny. Idealny jeszcze ciepły, po wystygnięciu i na drugi dzień. Choć na drugi dzień u nas było już go zdecydowanie za mało. Bardzo polecam do wypróbowania, tym bardziej, że jest mniej pracochłonny niż standardowe szarlotki. Jabłek nie trzeba kroić i podsmażać. Wystarczy połówki ułożyć na surowym cieście, przykryć kolejną warstwą ciasta i upiec.

Do przepisu na pewno wrócę, być może z jakimiś modyfikacjami...



Ciasto:

* 2,5 szklanki mąki
* 250 g masła
* 200 g waniliowego serka homogenizowanego
* 2/3 szklanki cukru pudru (dałam 1/2 i wystarczyło)
* 2 opakowania cukru wanilinowego (pominęłam)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

* 8 średnich, słodkich jabłek       
* cynamon
* cukier puder 

Jabłka obierać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne.

Mąkę, cukier i masło połączyć i zagnieść jak kruszonkę. Dodać serek waniliowy i połączyć do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować pierwszą i przełożyć do blachy (moja 26x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na niej połówki jabłek , przecięciem do dołu. Posypać obficie cynamonem. Przykryć jabłka rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Docisnąć delikatnie przerwy między jabłkami. Dzięki temu powstaną poduszki. Wierzch poduszek należy nakłuć by woda z jabłek miała gdzie parować. 
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50min.

Przestudzić i posypać cukrem pudrem. 


Smacznego :)      




7 komentarzy:

  1. muszę go zrobić:) wiele razy widziałam, wiele razy słyszałam same achyyy na jego temat:) wygląda wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest extra! Zwłaszcza zaraz po wyjęciu z piekarnika:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście wygląda bardzo oryginalnie :)
    pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale czy nie warto by do ciasta dodać jajek? Co autorka uważa na ten temat? Czy ciasto nie zepsuje się jeśli dodam jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajek nie było w pierwotnym przepisie i według mojej oceny bez nich ciasto jest pulchniejsze. Ale oczywiście można spróbować, wtedy na pewno potrzeba będzie więcej mąki. Podziel się opinią jeśli wypróbujesz:)

      Usuń
  5. Pyyyszne to ciasto!! Takie łatwe do zrobienia i wszystkim smakuje :D

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)