wtorek, 5 czerwca 2012

Wilgotna babka czekoladowa


Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 350 g cukru
  • 85 kakao
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 250 ml wrzącej wody
Składniki na polewę:
  • 90 g dobrej ciemnej czekolady (ja dałam białą)
  • 180 ml śmietany kremówki (30 %)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kakao (pominęłam)
  • 3 żółtka

           Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Łączymy składniki, oprócz wody i miksujemy do dokładnego połączenia składników. Wolnym strumieniem dolewać zagotowaną wodę i mieszać. Przelać płynna masę do natłuszczonej formy. Piec w temp. 180st. C około 40min.  Sprawdzić patyczkiem, powinno być względnie suche. Studzić w formie. Ostrożnie wyciągnąć z formy (przyznam, że miałam z tym spory problem).
               Przygotowanie polewy: czekoladę i śmietankę połączyć ze sobą na wolnym ogniu. Dodawać cukier i kakao dokładnie mieszając. Na końcu stopniowo dodać żółtka i błyskawicznie ucierać.

           Nie byłam przekonana, czy umieszczać ten przepis, gdyż osobiście nie byłam zachwycona efektem. Ale gościom smakowało więc publikuję:) Inspiracja stąd.

4 komentarze:

  1. Twoja babka mnie zachwyciła, cudowna !

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym coś czekoladowego, może właśnie taką babkę?! :) Pozdrawiam i miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja zamiast formy babki robie w normalnej blaszcze ,m zapach piekny sie unosi zobaczycmy jak wyjdzie, tzn wyjdzie na bank pychota, ale ja zamiast tej polewy daje czekolade i cukier puder tak tradycyjnie bo te zoltka do mnie nie przemawiaja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis mnie zainteresowal bo lubie wszystko co czekoladowe,wpisalam do swojego notesu.Kiedys piekłam podobna babke z dziecmi 6 letnimi na zajęciach jak jeszcze bylam czynna zawodowo,teraz pieke dla najbliższych,Pozdrawiam i dziekuje ,Jadwiga emerytka nauczycielka

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)