Bardzo smaczny sernik, z dużą ilością chałwy, która zmienia go w wykwintny deser. Przygotowując go trzeba przebrnąć przez kilka etapów, ale sernik jest bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto wykończone przepyszną polewą. Polecam!
Źródło: MW
Składniki na spód:
- 100 g ciastek owsianych
- 40 g masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę ciasteczkową, wyrównać i odstawić.
Składniki na masę serową:
- 80 dag serka z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 duże jajka
- pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 300 g chałwy sezamowej waniliowej pokruszonej na grubsze kawałki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser
utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, krótko mieszając po każdym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać, na końcu delikatnie
wmieszać pokruszoną chałwę. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i wyrównać.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. W tym celu można na niższej półce w piekarniku ustawić naczynie z gorącą wodą Sernik wstawić na wyższą półkę i piec w temp. 170st. C przez około 1godz. Studzić w uchylonym piekarniku. Polać polewą. Przed podaniem schłodzić najlepiej przez całą noc.
Polewa chałwowa:
- 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub innej)
- pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
W małym garnku wymieszać pokruszoną chałwę i kremówkę. Chałwę
pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dokładnie wymieszać by nie było grudek. Podgrzać, by polewa
lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła,
lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. Schłodzić.
Smacznego:)
Dodaję do akcji:
O kurcze super:0 chyba wiem co będę robiła w weekend:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki. Takiego chałwowego nie miałam okazji nawet próbować, ale wygląda przepysznie :) Aż chce się wziąć kawałek :D
OdpowiedzUsuńZnakomity ! Musi pysznie smakować z chałwą, koniecznie wypróbuję ! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację :) Szukałam nowego przepisu na Wielkanoc. Już mi się Złota Rosa i bardziej eksperymentalne serniki objadły :)
OdpowiedzUsuń