poniedziałek, 4 lutego 2013

Sernik chałwowy

             Bardzo smaczny sernik, z dużą ilością chałwy, która zmienia go w wykwintny deser. Przygotowując go trzeba przebrnąć przez kilka etapów, ale sernik jest bardzo prosty w wykonaniu.  Ciasto wykończone przepyszną polewą. Polecam!
Źródło: MW


Składniki na spód:

  • 100 g ciastek owsianych
  • 40 g masła, roztopionego

             Ciasteczka pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę ciasteczkową, wyrównać i odstawić. 



Składniki na masę serową:

  • 80 dag serka z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej pokruszonej na grubsze kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

             Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, krótko mieszając po każdym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać, na końcu delikatnie wmieszać pokruszoną chałwę. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i wyrównać.

           Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. W tym celu można na niższej półce w piekarniku ustawić naczynie z gorącą wodą Sernik wstawić na wyższą półkę i piec w temp. 170st. C przez około 1godz. Studzić w uchylonym piekarniku. Polać polewą. Przed podaniem schłodzić najlepiej przez całą noc.


Polewa chałwowa:

  • 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub innej)
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)

          W małym garnku wymieszać pokruszoną chałwę i kremówkę. Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dokładnie wymieszać by nie było grudek. Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. Schłodzić.

Smacznego:)


Dodaję do akcji:

5 komentarzy:

  1. O kurcze super:0 chyba wiem co będę robiła w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki. Takiego chałwowego nie miałam okazji nawet próbować, ale wygląda przepysznie :) Aż chce się wziąć kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomity ! Musi pysznie smakować z chałwą, koniecznie wypróbuję ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za inspirację :) Szukałam nowego przepisu na Wielkanoc. Już mi się Złota Rosa i bardziej eksperymentalne serniki objadły :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)