Bardzo proste i pyszne! Przepis mam od bratowej, nie miałam cukierków więc dałam masę krówkową, przez co musiały dłużej się schładzać.To na pewno jeden ze smaków dzieciństwa:)
Składniki:
- 200g masła
- 400 g cukierków toffi- kruche (Panda) - dałam 400g masy krówkowej, ale lepsze będą cukierki
- 3 szklanki ryżu preparowanego - u mnie potrzeba było prawie 4szklanki
Masło rozpuścić, dodać cukierki toffi –całość gotować 5
minut. Zestawić z ognia dodać ryż preparowany, na gorąco formować z
masy szyszki. Studzić w lodówce. Moje szyszki twardniały całą noc, ale jeśli użyjemy cukierków wystarczy kilka godzin.
:)) Koniecznie muszę je zrobić, zapomniałam o nich całkowicie.
OdpowiedzUsuńmniammmm ale pychotka! i do tego jak cudnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, przypomniałaś mi smaki z dzieciństwa ;) Muszę je kiedyś koniecznie zrobić!
OdpowiedzUsuńUzależnilabym się od nich na pewno :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam z masy krówkowej ale dałam 100g masła. Wyszły ok
OdpowiedzUsuń