poniedziałek, 3 czerwca 2013

Szyszki ryżowe

             Bardzo proste i pyszne! Przepis mam od bratowej, nie miałam cukierków więc dałam masę krówkową, przez co musiały dłużej się schładzać.To na pewno jeden ze smaków dzieciństwa:)

Składniki:


  • 200g masła
  • 400 g cukierków toffi- kruche (Panda) - dałam 400g masy krówkowej, ale lepsze będą cukierki
  • 3 szklanki ryżu preparowanego - u mnie potrzeba było prawie 4szklanki

            Masło rozpuścić, dodać cukierki toffi –całość gotować 5 minut. Zestawić z ognia dodać ryż preparowany, na gorąco formować z masy szyszki. Studzić w lodówce. Moje szyszki twardniały całą noc, ale jeśli użyjemy cukierków wystarczy kilka godzin. 

Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. :)) Koniecznie muszę je zrobić, zapomniałam o nich całkowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniammmm ale pychotka! i do tego jak cudnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają, przypomniałaś mi smaki z dzieciństwa ;) Muszę je kiedyś koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uzależnilabym się od nich na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam z masy krówkowej ale dałam 100g masła. Wyszły ok

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)