wtorek, 8 stycznia 2013

Schnecken - cynamonowe ślimaki

              Pyszne cynamonowe bułeczki. W smaku zbliżone do cynamonek jednak bardziej przypominają bułeczki niż ciastka. Są bardzo puszyste i większe.Idealne jeszcze ciepłe, ale smaczne również kolejnego dnia. 
Źródło: How to be a domestic goddess - Nigella Lawson


Składniki na 12 bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g  cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 75 g masła
  • 150 ml mleka
  • 2 duże jajka
 Na nadzienie:

  • 100 g cukru demerara
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wymieszać.

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania

             Z drożdży, 50ml ciepłego mleka, łyżeczki cukru i mąki zrobić rozczyn. Odstawić. Mąkę, cukier i sól wymieszać w naczyniu. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, jajkami. Dodać do suchych składników razem z rozczynem. Wyrobić ciasto by było miękkie i gładkie. Odstawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5h. 
                Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 60x30cm. Można delikatnie podsypywać mąką. Prostokąt posmarować jajkiem z mlekiem i posypać cukrowo-cynamonową mieszanką. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 ślimaków. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w sporych odstępach (około 2cm). Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30-40min. Przed pieczeniem posmarować pozostałym jajkiem z mlekiem.  Piec w temp. 180st. C przez około 15-20min. 

                Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Te ślimaczki są piękne!!!Jestem ciekawa czy uda mi się zrobić podobne...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie będzie problemu bo robi się je naprawdę bardzo łatwo:)

      Usuń
  2. cudne:)
    a z cynamonem muszą smakować bosko!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ślimaczki mają w sobie mnóstwo uroku :) Niby banalne, a jednak cieszą oko i podniebienie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)