Pyszne cynamonowe bułeczki. W smaku zbliżone do cynamonek jednak bardziej przypominają bułeczki niż ciastka. Są bardzo puszyste i większe.Idealne jeszcze ciepłe, ale smaczne również kolejnego dnia.
Źródło: How to be a domestic goddess - Nigella Lawson
Składniki na 12 bułeczek:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
- 75 g masła
- 150 ml mleka
- 2 duże jajka
Na nadzienie:
- 100 g cukru demerara
- 1 łyżeczka cynamonu
Wymieszać.
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania
Z drożdży, 50ml ciepłego mleka, łyżeczki
cukru i mąki zrobić rozczyn. Odstawić. Mąkę, cukier i sól wymieszać w
naczyniu. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, jajkami. Dodać do
suchych składników razem z rozczynem. Wyrobić ciasto by było miękkie i
gładkie. Odstawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5h.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach
około 60x30cm. Można delikatnie podsypywać mąką. Prostokąt posmarować jajkiem z mlekiem i posypać cukrowo-cynamonową mieszanką. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 ślimaków. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w sporych odstępach (około 2cm). Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30-40min. Przed pieczeniem posmarować pozostałym jajkiem z mlekiem. Piec w temp. 180st. C przez około 15-20min.
Smacznego:)
Te ślimaczki są piękne!!!Jestem ciekawa czy uda mi się zrobić podobne...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Myślę, że nie będzie problemu bo robi się je naprawdę bardzo łatwo:)
Usuńcudne:)
OdpowiedzUsuńa z cynamonem muszą smakować bosko!:D
Takie ślimaczki mają w sobie mnóstwo uroku :) Niby banalne, a jednak cieszą oko i podniebienie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pozytywnie smaczne zakręcenie :}
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń