Bardzo szybki sposób na pyszny deser. Szarlotki i ciasta z jabłkami to ulubione ciasta A. Dodatek budyniu urozmaica smak i daje trochę wyjątkowości tak prostemu ciastu.
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 155g mąki pszennej
- 50g cukru
- 115g masła
Zagnieść ciasto i uformować gładką kulę, jeśli będzie za suche można dodać do 2 łyżek zimnej wody. Ciastem wyłożyć formę do tarty lub tortownicę o średnicy 20cm. Podpiec w temp. 180st. C 15min.
Składniki na budyń:
- 2 żółtka
- 40g cukru
- 40g mąki
- 16 łyżek śmietany kremówki
Dodatkowo:
- 2 jabłka pokrojone w plastry
- 1 łyżka golden syrup (klik)
- cynamon
Wszystkie składniki budyniu zmiksować i wylać na popieczony spód tarty. Ułożyć jabłka, można polać złotym syropem i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180st. C przez około 20-25min. Oprószyć cynamonem. Wystudzić.
Smacznego:)
Bardzo lubię ten rodzaj tart ;)
OdpowiedzUsuńSmakowita propozycja :)
OdpowiedzUsuńale cudowna!!!!
OdpowiedzUsuńkocham połączenie jabłek z budyniem!
Wygląda cudnie! Niebawem skorzystam z Twojego przepisu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńSuper, jutro robię:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że podzielisz się opinią:)
UsuńPrzymierzam się do tarty :) Na pierwszy ogień właśnie chciałabym z budyniem i jabłkami, uwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, uwielbiam wszystko co ma jabłka:-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie będą jeść taką wieczorem :-)
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńmmm musze zrobic :)
OdpowiedzUsuń+ Zapraszam w wolnej chwili do mnie na ourloveourpassion.blogspot.com
+ Jesteś zainteresowana wzajemną obserwacją blogów? :)
Uwielbiam takie połączenia :-)
OdpowiedzUsuńpozwolę sobie skorzystać z przepisu, ta tarta musi smakować przepysznie w połączeniu z budyniem;)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło jeśli skorzystasz:) Mam nadzieję, że będzie smakowała
UsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe to Twoje ciacho, takich owocowych mi teraz potrzeba :)
OdpowiedzUsuń