W zagranicznych przepisach często pojawia się golden syrup, który niestety w Polsce jest bardzo trudno dostępny. Dlatego podpatrzyłam u Dorotki na blogu Moje Wypieki i postanowiłam zrobić sama w domu. Wyszedł pięknie złoty:)
Składniki:
I.
I.
- 200g cukru
- 50g wody
- 1 kg cukru
- 600ml wrzątku
- 2 łyżki soku z cytryny przelanego przez sitko
Z podanych składników uzyskać można około 1l pięknego złotego syropu.
Zagotować pierwszą grupę składników. Gotować na średnim ogniu do momentu uzyskania pięknego złotobrązowego koloru, najlepiej nie mieszając. Uważać by się nie przypaliło, to spowoduje gorzki posmak.
Ostrożnie (!) dolać do garnka wrzątek, ale uwaga (!) reakcja jest dość wybuchowa! Dodać pozostałay cukier, sok z cytryny, zamieszać, zagotować. Gotować najlepiej na najmniejszym ogniu przez około 45min. Syrop trochę zgęstnieje, jednak właściwą konsystencję uzyska dopiero po wystudzeniu.
Przelać do słoiczków. Przechowywać w temp. pokojowej w ciemnym miejscu.
Jeśli syrop będzie zbyt płynny, wystarczy przelać go do garnka, zagotować i kilka minut gotować. Jeśli natomiast jest zbyt gęsty można połączyć z odrobiną gorącej wody.
ale fajny ten syrop, tylko szkoda, że głównym składnikiem jest sam cukier, bo nie lubię aż tak słodkich dodatków. Wygląda jak miód:)
OdpowiedzUsuńA ile takie cudo można przechowywać??
OdpowiedzUsuńNa stronie źródłowej przeczytałam, że nawet do roku czasu. Wydaje mi się, że spokojnie kilka miesięcy, bo to sam cukier.
UsuńExtra przepis!!! już nie muszę czekać na paczki zaa oceanu na syrop klonowy, bo to idealne rozwiązanie problemu :)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis okazał się przydatny:) Polecam!
Usuńdo naleśników i przeróżnych placuszków w sam raz ;)
OdpowiedzUsuńO tak, do placuszków świetnie się nadaje:)
Usuńsłodki... :)) W sam raz do placków na śniadanie!
OdpowiedzUsuńNawet nie myślałam, że można domowy zrobić... człowiek uczy się przez całe życie :)
OdpowiedzUsuńJednak zasada, że Polak potrafi się sprawdza :) Jak czegoś nie można kupić w sklepie to przecież można wykombinować w domu samemu :)
OdpowiedzUsuńHa Ha:) Zgadza się:)
UsuńNo to jest dobry patent! Rzeczywiście często pojawia się ten składnik... np. w przepisach Nigelli. Ja zastępowałam miodem wielokwiatowym. No ale taki golden syrup smakuje jednak inaczej i fajnie, że dzięki przepisowi stąd można w razie potrzeby go przygotować!
OdpowiedzUsuńRobiłam też z ciekawości i okazał się całkiem całkiem:) właśnie mi się kończy, chyba zrobię powtórkę
OdpowiedzUsuńPrzepiękny kolor i domowy bez chemii :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnie do końca rozumiem - zagotować składniki (ale jakie, chyba nie wszystkie, bo potem piszesz dodać dodać cukier, wrzątek) coś to jest nie tak
OdpowiedzUsuńRzeczywiście nie było to dość jasne, poprawiłam i mam nadzieję, że już nie będzie trudności. Dzięki:)
UsuńŚwietny pomysł,żeby zrobić golden syrup samemu-super!:)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo przydatny ja w Polsce złoty syrop kupowałam w Almie :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł i zupełna prościzna :-)
OdpowiedzUsuńhm "mieszanka wybuchowa" hm czyli mozna sobie zrobic krzywdę??
OdpowiedzUsuńnajlepiej go robic w wysokim garnku??
Trzeba zachować ostrożność i najlepiej w wyższym garnku.
Usuń