piątek, 20 lipca 2012

Domowy golden syrup

           W zagranicznych przepisach często pojawia się golden syrup, który niestety w Polsce jest bardzo trudno dostępny. Dlatego podpatrzyłam u Dorotki na blogu Moje Wypieki i postanowiłam zrobić sama w domu. Wyszedł pięknie złoty:)

Składniki:
I.
  • 200g cukru
  • 50g wody
II.
  • 1 kg cukru
  • 600ml wrzątku
  • 2 łyżki soku z cytryny przelanego przez sitko
            Z podanych składników uzyskać można około 1l pięknego złotego syropu.
          Zagotować pierwszą grupę składników. Gotować na średnim ogniu do momentu uzyskania pięknego złotobrązowego koloru, najlepiej nie mieszając. Uważać by się nie przypaliło, to spowoduje gorzki posmak.
           Ostrożnie (!) dolać do garnka wrzątek, ale uwaga (!) reakcja jest dość wybuchowa! Dodać pozostałay cukier, sok z cytryny, zamieszać, zagotować. Gotować najlepiej na najmniejszym ogniu przez około 45min. Syrop trochę zgęstnieje, jednak właściwą konsystencję uzyska dopiero po wystudzeniu. 

  
Przelać do słoiczków. Przechowywać w temp. pokojowej w ciemnym miejscu.

           Jeśli syrop będzie zbyt płynny, wystarczy przelać go do garnka, zagotować i kilka minut gotować. Jeśli natomiast jest zbyt gęsty można połączyć z odrobiną gorącej wody.

21 komentarzy:

  1. ale fajny ten syrop, tylko szkoda, że głównym składnikiem jest sam cukier, bo nie lubię aż tak słodkich dodatków. Wygląda jak miód:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile takie cudo można przechowywać??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na stronie źródłowej przeczytałam, że nawet do roku czasu. Wydaje mi się, że spokojnie kilka miesięcy, bo to sam cukier.

      Usuń
  3. Extra przepis!!! już nie muszę czekać na paczki zaa oceanu na syrop klonowy, bo to idealne rozwiązanie problemu :)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis okazał się przydatny:) Polecam!

      Usuń
  4. do naleśników i przeróżnych placuszków w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, do placuszków świetnie się nadaje:)

      Usuń
  5. słodki... :)) W sam raz do placków na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet nie myślałam, że można domowy zrobić... człowiek uczy się przez całe życie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jednak zasada, że Polak potrafi się sprawdza :) Jak czegoś nie można kupić w sklepie to przecież można wykombinować w domu samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No to jest dobry patent! Rzeczywiście często pojawia się ten składnik... np. w przepisach Nigelli. Ja zastępowałam miodem wielokwiatowym. No ale taki golden syrup smakuje jednak inaczej i fajnie, że dzięki przepisowi stąd można w razie potrzeby go przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam też z ciekawości i okazał się całkiem całkiem:) właśnie mi się kończy, chyba zrobię powtórkę

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękny kolor i domowy bez chemii :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie do końca rozumiem - zagotować składniki (ale jakie, chyba nie wszystkie, bo potem piszesz dodać dodać cukier, wrzątek) coś to jest nie tak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście nie było to dość jasne, poprawiłam i mam nadzieję, że już nie będzie trudności. Dzięki:)

      Usuń
  12. Świetny pomysł,żeby zrobić golden syrup samemu-super!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis bardzo przydatny ja w Polsce złoty syrop kupowałam w Almie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny pomysł i zupełna prościzna :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. hm "mieszanka wybuchowa" hm czyli mozna sobie zrobic krzywdę??
    najlepiej go robic w wysokim garnku??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba zachować ostrożność i najlepiej w wyższym garnku.

      Usuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)