piątek, 27 lipca 2012

Czekoladowe ciastka owsiane - bez piecznia


                Te ciastka to coś z zakresu SMAKI DZIECIŃSTWA. Robiła je mama mojej koleżanki, czasem sama też próbowałam, choć przyznam, że nie doczekały wtedy formowania i tężenia, gdyż masa znikała z garnuszka :/ Kiedy tylko sobie o nich przypomniałam od razu postanowiłam odtworzyć ten smak. Przed zrobieniem zajrzałam do Słodkich Inspiracji. A. ich nie znał, ale poznał i bardzo polubił:) 
                 Ciasteczka nadają się na śniadanie ze względu na dużą ilość płatków owsianych.


Składniki:
  • 125g masła (1/2 kostki)
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1/3 szk mleka
  • 3 szk płatków owsianych

               Wszystkie składniki oprócz płatków zagotować. Gdy masa będzie już gładka, dodać płatki i dokładnie wymieszać. Formować ciastka i układać na folii lub papierze do pieczenia. Do formowania użyłam łyżki do lodów, gdyż chciałam nadać im w miarę możliwości ładny kształt:)
                Odstawić do lodówki na kilka godz. Dla niecierpliwych: można spróbować już po 1 godzinie.

Smacznego:)

15 komentarzy:

  1. Tak, zdecydowanie jest to smak dzieciństwa! Moja mama zawsze je robiła, a ja... Ja oblizywałam miski po masie kakaowej. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam, pamiętam, ale mimo prostoty nic nie straciły na atrakcyjności, w dodatku bez pieczenia, w sam raz na lato!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasteczka muszę koniecznie upiec...tzn.zrobić :) Skoro bez pieczenia to bardzo mnie zainteresowały...bo ja jestem jak ciasteczkowy potwór...uwielbiam robić te małe cudeńka...

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam te ciastka:) robimy je od niepamiętnych czasów:D

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasteczka do upie..do zrobienia! :D koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka znakomite, pysznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam:) Dla Jonka :) Niech ,wie co dobre :) Mam patent na lepienie reczne tych ciasteczek bez przyklejania sie ich do dloni :).../ ewel

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdradzisz? Masz rację, niech maluch pozna co dobre:)

      Usuń
    2. No pewnie,ze zdradze.Mysle ze wiekszosc juz do tego sama doszla :) Ale ja np.przed kazda kulka ktora mam ulepic,mocze rece w wodzie,tak odrobine,ale nie moga byc suche,tylko wilgotne i sie wtedy nic do rak nie przykleja :)/ewel

      Usuń
  8. A ja poszlam trochę na skróty (nie miałam pod ręką masła, a sklep zamkniety) i użyłam gorzkiej czekolady rozpuszczonej w wodnej kąpieli z dodatkiem mleka. Wyszły pyyyyszne !

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja dodaje jeszcze aromat rumowy co dodaje im smaku była próba z Rumem lecz można dać góra 1/4 szklani inaczej czekolada nie będzie tężeć wiec polecam olejek i do tego garść rodzynek :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno jest już po tym wpisie, ale może ktoś będzie zorientowany. tutaj pisze chyba 1/4 szklanki rumu ??? to bardzo dużo. Czy chodzi o olejek rumowy ? Ja dodaję troszkę, nawet nie wychodzi fiolka. Czy jednak chodzi o inną objętość ? Może chodzi o łyżkę, łyżeczkę ? A może to nie olejek, ale ... rum ?

      Usuń
  10. Moja Mama kiedyś robiła takie ciasteczka .....pycha. Ja właśnie chcę zrobić te ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to super ja też chce je zrobić ale nie mam czasu

      Usuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)