Te ciastka to coś z zakresu SMAKI DZIECIŃSTWA. Robiła je mama mojej koleżanki, czasem sama też próbowałam, choć przyznam, że nie doczekały wtedy formowania i tężenia, gdyż masa znikała z garnuszka :/ Kiedy tylko sobie o nich przypomniałam od razu postanowiłam odtworzyć ten smak. Przed zrobieniem zajrzałam do Słodkich Inspiracji. A. ich nie znał, ale poznał i bardzo polubił:)
Ciasteczka nadają się na śniadanie ze względu na dużą ilość płatków owsianych.
Składniki:
- 125g masła (1/2 kostki)
- 1 niepełna szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 1/3 szk mleka
- 3 szk płatków owsianych
Wszystkie składniki oprócz płatków zagotować. Gdy masa będzie już gładka, dodać płatki i dokładnie wymieszać. Formować ciastka i układać na folii lub papierze do pieczenia. Do formowania użyłam łyżki do lodów, gdyż chciałam nadać im w miarę możliwości ładny kształt:)
Odstawić do lodówki na kilka godz. Dla niecierpliwych: można spróbować już po 1 godzinie.
Smacznego:)
Tak, zdecydowanie jest to smak dzieciństwa! Moja mama zawsze je robiła, a ja... Ja oblizywałam miski po masie kakaowej. ;)
OdpowiedzUsuńPamiętam, pamiętam, ale mimo prostoty nic nie straciły na atrakcyjności, w dodatku bez pieczenia, w sam raz na lato!
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka muszę koniecznie upiec...tzn.zrobić :) Skoro bez pieczenia to bardzo mnie zainteresowały...bo ja jestem jak ciasteczkowy potwór...uwielbiam robić te małe cudeńka...
OdpowiedzUsuńuwielbiam te ciastka:) robimy je od niepamiętnych czasów:D
OdpowiedzUsuńciasteczka do upie..do zrobienia! :D koniecznie!
OdpowiedzUsuńCiasteczka znakomite, pysznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńSkuszę się :]
OdpowiedzUsuńZrobiłam:) Dla Jonka :) Niech ,wie co dobre :) Mam patent na lepienie reczne tych ciasteczek bez przyklejania sie ich do dloni :).../ ewel
OdpowiedzUsuńZdradzisz? Masz rację, niech maluch pozna co dobre:)
UsuńNo pewnie,ze zdradze.Mysle ze wiekszosc juz do tego sama doszla :) Ale ja np.przed kazda kulka ktora mam ulepic,mocze rece w wodzie,tak odrobine,ale nie moga byc suche,tylko wilgotne i sie wtedy nic do rak nie przykleja :)/ewel
UsuńA ja poszlam trochę na skróty (nie miałam pod ręką masła, a sklep zamkniety) i użyłam gorzkiej czekolady rozpuszczonej w wodnej kąpieli z dodatkiem mleka. Wyszły pyyyyszne !
OdpowiedzUsuńJa dodaje jeszcze aromat rumowy co dodaje im smaku była próba z Rumem lecz można dać góra 1/4 szklani inaczej czekolada nie będzie tężeć wiec polecam olejek i do tego garść rodzynek :]
OdpowiedzUsuńDawno jest już po tym wpisie, ale może ktoś będzie zorientowany. tutaj pisze chyba 1/4 szklanki rumu ??? to bardzo dużo. Czy chodzi o olejek rumowy ? Ja dodaję troszkę, nawet nie wychodzi fiolka. Czy jednak chodzi o inną objętość ? Może chodzi o łyżkę, łyżeczkę ? A może to nie olejek, ale ... rum ?
UsuńMoja Mama kiedyś robiła takie ciasteczka .....pycha. Ja właśnie chcę zrobić te ciasteczka.
OdpowiedzUsuńto super ja też chce je zrobić ale nie mam czasu
Usuńile ciasteczek wychodzi z jedej porcji :) ?
OdpowiedzUsuńOkoło 8-10 szt☺
UsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuń