piątek, 13 lipca 2012

Mini serniczki na zimno z musem truskawkowym


           Sernik na zimno to dla wielu ulubiony deser na lato. Osobiście wolę serniki pieczone, w przeciwieństwie do A. On bardzo lubi serniki na zimno. Dziś więc dla A. mini serniczki na zimno z musem truskawkowym.


Składniki:
  • 1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub truskawkowej
  • 250g truskawek
  • 3/4 szk serka kremowego
  • 1/2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/4 szk wrzątku


          Truskawki rozgnieść (można zmiksować), umieścić w garnku i zagotować. Dodać galaretkę czerwoną (u mnie wiśniowa) i dokładnie wymieszać, nie gotować! Porozlewać do połowy wysokości foremki silikonowe lub do szklanek. Odstawić do lodówki.
      Gdy trochę stężeją przygotować białą warstwę deseru. Serek połączyć z roztopioną galaretką, dokładnie wymieszać (można dosłodzić do smaku). Wylać warstwę masy serowej na zastygnięty mus truskawkowy i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 
        Wyłożyć na talerz i udekorować. W przypadku problemów z wyciągnięciem deserków, można dno foremki wstawić na chwilę do gorącej wody. 
           Smacznego:)


15 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie śliczne cudeńka!
    foremki silikonowe? bo mam takie same xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak silikonowe:) Pewnie mamy te same:)

      Usuń
  3. jakie słodkie maleństwa! bajeczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wyglądają te maleństwa;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, pycha! mini serniczk=maksi przyjemnosc dla podniebienia!^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne serniczki i ten spływający mus truskawkowy, ach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie się prezentują z pysznym musem muszą smakować przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm ależ to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. i te na zimno i te pieczone to COŚ w sobie mają, niby sernik a w smaku kompletnie różne ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)