poniedziałek, 17 grudnia 2012

Bezy

                Uwielbiam bezy! Kruche, słodkie i delikatne! Bezy z tego przepisu właśnie takie są, polecam więc bardzo:)

Składniki:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 230-250 g cukru pudru

           Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne. Dodawać cukier po jednej łyżce i miksować aż białka będą pięknie błyszczały. Przełożyć masę do rękawa lub szprycy z ozdobną końcówką i wyciskać bezy na papier do pieczenia. Piec w temp. 140st. C przez około 30min, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 80-100st. i piec (suszyć) jeszcze 1-1,5 godz.


Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. cudne:D ale mam na nie ochotę

    OdpowiedzUsuń
  2. zostało mi białek z bułeczek drożdżowych i chyba już wiem do czego je wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiszę przepis bo ja mam zawszę problem z bezami.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)