czwartek, 6 grudnia 2012

Szarlotka sypana

             Świetny i bardzo smaczny przepis! Bez zagniatania, mieszania, bez jajek, wystarczy wysypać składniki, zetrzeć masło, które zespoli całość i upiec:) Do przepisu przekonała mnie Karola, u której to ciasto spróbowałam (byłam zachwycona), a przepis z MW. Bardzo polecam!!!




Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek - obranych i startych
  • odrobina cynamonu
  • 170g zimnego masła

                Suche składniki - mąkę, kaszę, cukier i proszek wymieszać i podzielić na 3 części. Tortownicę (średnica 22-23cm) wyłożyć  papierem do pieczenia lub natłuścić. 1/3 części suchej mieszanki wyłożyć do tortownicy, na to 1/2 część jabłek, posypane cynamonem. Na to kolejną część ciasta i znów jabłka z niewielką ilością cynamonu. Na koniec wyłożyć ostatnią część suchej mieszanki. Zetrzeć na wierzch zimne masło, które zespoli wszystkie warstwy podczas pieczenia. Piec w temp. 180st. C przez około 60min. 

4 komentarze:

  1. uwielbiam to ciasto! jest boskie:) pierwszy raz jadłam tą szarlotkę ładnych parę lat temu u teściowej, byłam w szoku jak usłyszałam z czego została upieczona, a teraz przeszła do stałego naszego repertuaru domowego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię :)/ewel

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie jest ona hitem :)
    Jest rewelacyjna :)
    Pozdrowienia Mikołajkowe :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)