poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Drożdżówki z rabarbarem i truskawką

                    Zapachniało latem:) Rabarbar i truskawki to przecież smaki lata, ale dzięki zapasom w lodówce udało się go uzyskać trochę wcześniej. Bardzo smaczne, wilgotne i najprostsze drożdżówki - ślimaczkowe. 



Składniki:
  • 0,5 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżek cukru
  • 60g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 20g świeżych drożdży
  • szczypta soli
               Zrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i mąki oraz 0,5 szklanki mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Widelcem wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Dokładnie wyrobić ręcznie lub w maszynie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1h).

Nadzienie:
  • garść truskawek (mogą być mrożone)
  • garść rabarbaru ( może być mrożony)
  • 2-3 łyżki cukru

               Owoce zagotować z minimalną ilością wody, dodać cukier. Gotować na małym ogniu aż część wody odparuje a mieszanka zgęstnieje. Przestudzić.

              Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, oderwać kawałek wielkości małej pięści, który cienko rozwałkować i ułożyć na dnie posmarowanego tłuszczem naczynia - by dżem nie wyciekał. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Pokroić na około 1,5 - 2 cm kawałki i ułożyć w naczyniu zostawiając spore odstępy. Piec w temp. 180st. C przez około 20-30min. Wystudzić, polukrować.

Smacznego:)

7 komentarzy:

  1. Zazdroszczę takich zapasów. U mnie truskawek i rabarbaru brak.

    OdpowiedzUsuń
  2. ojeju jak tu letnio!:) mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne... Przywołują lato. A zdjęcia piękne jak zawsze. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie taką bym przegryzła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem zachwycona-uwielbiam drożdżowce,ale one ostatnio coś mnie nie lubią,bo wyrastają opornie.Twoich jeszcze nie próbowałam,ale bardzo mnie kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do wypróbowania bo ten przepis jest naprawdę bardzo prosty, ciasto łatwo i szybko się wyrabia a i rośnie ładnie:)

      Usuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)