Zapachniało latem:) Rabarbar i truskawki to przecież smaki lata, ale dzięki zapasom w lodówce udało się go uzyskać trochę wcześniej. Bardzo smaczne, wilgotne i najprostsze drożdżówki - ślimaczkowe.
Składniki:
- 0,5 szklanka letniego mleka
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżek cukru
- 60g masła, roztopionego i ostudzonego
- 20g świeżych drożdży
- szczypta soli
Zrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i
mąki oraz 0,5 szklanki mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Widelcem wymieszać wszystkie
pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Dokładnie wyrobić ręcznie lub w maszynie, aż ciasto
przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
(u mnie trwało to około 1h).
Nadzienie:
Owoce zagotować z minimalną ilością wody, dodać cukier. Gotować na małym ogniu aż część wody odparuje a mieszanka zgęstnieje. Przestudzić.
- garść truskawek (mogą być mrożone)
- garść rabarbaru ( może być mrożony)
- 2-3 łyżki cukru
Owoce zagotować z minimalną ilością wody, dodać cukier. Gotować na małym ogniu aż część wody odparuje a mieszanka zgęstnieje. Przestudzić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, oderwać kawałek wielkości małej pięści, który cienko rozwałkować i ułożyć na dnie posmarowanego tłuszczem naczynia - by dżem nie wyciekał. Pozostałe ciasto
podzielić na dwie części i rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować nadzieniem. Zwinąć jak
roladę. Pokroić na około 1,5 - 2 cm kawałki i ułożyć w naczyniu zostawiając spore odstępy. Piec w temp. 180st. C przez około 20-30min. Wystudzić, polukrować.
Smacznego:)
Smacznego:)
Zazdroszczę takich zapasów. U mnie truskawek i rabarbaru brak.
OdpowiedzUsuńojeju jak tu letnio!:) mmmmm
OdpowiedzUsuńCudne... Przywołują lato. A zdjęcia piękne jak zawsze. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńchętnie taką bym przegryzła :)
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona-uwielbiam drożdżowce,ale one ostatnio coś mnie nie lubią,bo wyrastają opornie.Twoich jeszcze nie próbowałam,ale bardzo mnie kuszą:)
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do wypróbowania bo ten przepis jest naprawdę bardzo prosty, ciasto łatwo i szybko się wyrabia a i rośnie ładnie:)
Usuń