środa, 10 kwietnia 2013

Shortbread z czekoladą

                  Pyszne kruche ciasteczka rodem ze Szkocji. Pieczone w formie i krojone już po upieczeniu. Czy może być prościej? Wykonanie ekspresowe, w sam raz do popołudniowej herbaty.

Składniki blaszkę 32x25cm:
  • 300 g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  •  250g masła
  •  80g cukru
  • 130g posiekanej gorzkiej czekolady

Dodatkowo:
  • cukier do posypania
                     Mąki, masło i cukier zagnieść szybko, połączyć z czekoladą. Przełożyć do formy, docisnąć i lekko posypać cukrem. Upiec w temp. 160st. C przez około 40min. Po upieczeniu ponownie posypać cukrem. Wystudzić. Pokroić na kwadraty. 

Smacznego:)

4 komentarze:

Miło mi, że tu zaglądasz:)