Rewelacyjne serowe pączusie! Przepis nie wymaga większego wysiłku, wystarczy wymieszać składniki i bez formowania smażyć nakładając baci łyżką. Świetny pomysł na szybki deser. Pączusie są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Po usmażeniu pierwszej partii dosłodziłam bo wydawało mi się go za mało. Przepis od mistrzyni - Nigelli z jej oficjalnej strony.
Składniki:
- 200 g serka ricotta
- 2 średnie jajka
- 75 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru (dodałam później jeszcze 1 łyżkę)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5łyżeczki ekstraktu z wanilii (klik)
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Serek i jajka zmiksować na puszysto, dodać mąkę oraz pozostałe składniki i wymieszać. Rozgrzać olej w płytkim ganku z grubym dnem (oleju może być do 2-3cm wysokości - ja smażyłam w głębokim tłuszczu). Nakładać łyżką niewielkie kluseczki na rozgrzany tłuszcz, podczas smażenia nabiorą ładniejszego kształtu:) Smażyć na rumiano z obu stron. Przekładać na papier do odsączenia. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńcudowne pączuszki:D mmmm
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis! koniecznie musze zrobić :)
OdpowiedzUsuńSerowe pączki są rewelacyjne :) Dawniej kupowałam takie w pobliskiej cukierni, ale od jakiegoś czasu ich nie widzę.. może pora zrobić domowe? :D
OdpowiedzUsuń