czwartek, 3 marca 2016

Rafaello na krakersach

Po bardzo długiej przerwie witam Was serdecznie pysznym przepisem na niezwykłe ciasto bez pieczenia. Połączenie słonych krakersów ze słodką masą jest rewelacyjne! Wypróbujcie koniecznie:)

Inspiracja: klik
 



SKŁADNIKI:
blacha 22x33
  •  2 paczki prostokątnych krakersów
  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego (po40g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej 
  • 250g masła
  • 200g wiórków kokosowych
Pół szklanki mleka zostawić odlać, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do odłożonego mleka dodać budyń i skrobię, dokładnie wymieszać. Jeśli budyń jest bez cukru można uzupełnić 4 łyżkami cukru. Gotujące mleko zdjąć z palnika i połączyć z budyniem rozpuszczonym w zimnym mleku, dokładnie mieszając by pozbyć się grudek. 

Do ciepłego budyniu dodać pokrojone masło i wymieszać do rozpuszczenia.
(Jeśli chcemy by krem był lżejszy i puszysty, masło ucierać mikserem i do puszystego masła dodawać po jednej łyżce wystudzonego budyniu, nie przerywając miksowania.)

Do budyniu połączonego z masłem dodać wiórki kokosowe (około 1/4 odłożyć do posypania).

Blaszkę (około 22x33) wyłożyć papierem do pieczenia.Ułożyć krakersy na dno blachy, wyłożyć na nie 1/3 masy, potem 2 kolejne wersje krakersów i masy, na wierzchu posypać wiórkami. Odstawić do lodówki do stężenia (przynajmniej 2godz, najlepiej na noc). 

SMACZNEGO:)



1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe zestawienie smaków, wygląda znakomicie i apetycznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)