Większość przepisów na tiramisu zawiera surowe jajka i przyznam, że skutecznie mnie one zniechęcają. Przepis ten dostałam kiedyś od mojej kuzynki (dziękuję D:). Jest bardzo prosty i szybki, zawsze się sprawdza i smakuje wspaniale. Nie zawiera jajek. Jedyny minus to taki, że trzeba poczekać kilka godz aż całe ciasto stężeje i będzie można spróbować:) Oczywiście nie jest to klasyczne tiramissu, a raczej torcik na jego podobieństwo. Ale nie jestem przecież profesjonalistką więc tak go nazywam:)
Przepis na tiramisu, sposób na tiramisu, tiramisu bez jaj, ciasto tiramisu, tiramisu z czekoladąSkładniki:
- paczka okrągłych biszkoptów
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szk rumu lub innego alkoholu
- 250ml śmietany 30%
- 200g białego serka, np. z wiaderka
- 1 cukier waniliowy Winiary
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 opakowania galaretki cytrynowej
Galaretkę
rozpuścić w 1/2 szk gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Zaparzyć
kawę w 1/2 szk wody. Uzupełnić napar alkoholem. Biszkopty nasączać w
powstałym płynie i układać na dnie formy (ja użyłam tu okrągłe naczynie
żaroodporne, ale nada się świetnie standardowa tortownica). Śmietanę z
cukrem ubić na sztywno, dodać serek-wymieszać, połączyć z galaretką.
Delikatnie połączyć by powstała jednolita masa. Połowę powstałej masy
wylać na biszkopty, posypać startą czekoladą. Następnie powtórzyć
czynności, biszkopty, masa i czekolada. Odstawić do lodówki i czekać aż
stężeje. Najczęściej robię wieczorem i tak sobie tężeje w lodówce przez
całą noc.
Smacznego:)
ser biały zamiast serka mascarpone?
OdpowiedzUsuńPodoba mi się że nie zawiera jaj.
Tak, to tiramisu jest na białym serku.
UsuńJa też robię tiramisu bez jaj, wczoraj wieczorem zrobiłam, dziś sesja zdjęciowa;) Piękne to Twoje, musi pysznie smakować! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzekam na wpis to podejrzę Twój sposób:)
UsuńHmmm...bez mascarpone...To musi mieć zupełnie inny smak...No ciekawe!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tiramisu, jednak nie wyobrażam sobie tego smaku bez mascarpone ;)
OdpowiedzUsuńMoje tiramisu też musi stężeć, najlepsze po całej nocy jest klasyczne z jajkami ale u mnie zawsze te z wolnego wybiegu:) Ale Twój przepis super, bez jajek w upalne dni jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńTiramisu doskonałe w każdej postaci, nie ma znaczenia jakiego serka się używa byle by był kremowy i lekki, ciacho na 6 !
OdpowiedzUsuńDziękuję, też jestem tego zdania, bo z tym serkiem tiramisu naprawdę jest pyszne:)
UsuńA możecie mi drogie Panie powiedzieć jakiego dokładnie serka używacie? Mam wielką ochotę na to tiramisu! :-)
UsuńDomina
W tym przepisie użyłam serka z wiaderka (do serników) zakupiony w Biedronce, ale nada się każdy tego typu serek.
UsuńJa jako dietkowa Pani delektowałam się nie smakiem, a zachwyconymi buziami trzynastu współbiesiadników pałaszujących tiramisu, wykrzykując co chwila 'och! i ach!' :-) Niewątpliwie był to udany deser i już trafił do starego zeszytu z przepisami :-)
UsuńSmacznie pozdrawiam, Domina
Bardzo się cieszę:) To dla mnie duża radość, gdy ktoś wypróbuje któryś z przepisów z mojego bloga:) Zachęcam do zaglądania:) Pozdrawiam serdecznie!
Usuńoch ale mi narobilas smaka! :)))
OdpowiedzUsuńMi też smaka narobiłaś..dziękuję za dodanie przepisu do akcji.
OdpowiedzUsuńJa też jestem w gronie tych co Tiramisu uwielbiają. Twoja propozycja brzmi i wygląda bardzo ciekawie i smakowicie!
OdpowiedzUsuńa czy można dodać mascarpone-sorki ale zaczynam dopiero zabawe z gotowaniem:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak:) wtedy może już bez galaretki:)
UsuńNo bez jaj,to ma być tiramisu ?! Ok na pewno smaczne ale uważam,że to spore nadużycie nazwy.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, trzeba jednak uważać na rodzaj mascarpone! Musi mieć 40% tłuszczu, wtedy wychodzi sztywne,ja kupuję w Lidl no i śmietanę i zawsze mi deser wychodzi.
OdpowiedzUsuńDzięki, pozdrawiam dobrych ludzi, którzy dzielą się wiedzą, pa!
OdpowiedzUsuń