wtorek, 8 maja 2012

Niezawodny przepis na 'tiramisu'

              Większość przepisów na tiramisu zawiera surowe jajka i przyznam, że skutecznie mnie one zniechęcają. Przepis ten dostałam kiedyś od mojej kuzynki (dziękuję D:). Jest bardzo prosty i szybki, zawsze się sprawdza i smakuje wspaniale. Nie zawiera jajek. Jedyny minus to taki, że trzeba poczekać kilka godz aż całe ciasto stężeje i będzie można spróbować:) Oczywiście nie jest to klasyczne tiramissu, a raczej torcik na jego podobieństwo. Ale nie jestem przecież profesjonalistką więc tak go nazywam:)
Przepis na tiramisu, sposób na tiramisu, tiramisu bez jaj, ciasto tiramisu, tiramisu z czekoladą
Składniki:
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szk rumu lub innego alkoholu
  • 250ml śmietany 30%
  • 200g białego serka, np. z wiaderka
  • 1 cukier waniliowy Winiary
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 opakowania galaretki cytrynowej
            Galaretkę rozpuścić w 1/2 szk gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Zaparzyć kawę w 1/2 szk wody. Uzupełnić napar alkoholem. Biszkopty nasączać w powstałym płynie i układać na dnie formy (ja użyłam tu okrągłe naczynie żaroodporne, ale nada się świetnie standardowa tortownica). Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, dodać serek-wymieszać, połączyć z galaretką. Delikatnie połączyć by powstała jednolita masa. Połowę powstałej masy wylać na biszkopty, posypać startą czekoladą. Następnie powtórzyć czynności, biszkopty, masa i czekolada. Odstawić do lodówki i czekać aż stężeje. Najczęściej robię wieczorem i tak sobie tężeje w lodówce przez całą noc.
           Smacznego:)



21 komentarzy:

  1. ser biały zamiast serka mascarpone?
    Podoba mi się że nie zawiera jaj.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też robię tiramisu bez jaj, wczoraj wieczorem zrobiłam, dziś sesja zdjęciowa;) Piękne to Twoje, musi pysznie smakować! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na wpis to podejrzę Twój sposób:)

      Usuń
  3. Hmmm...bez mascarpone...To musi mieć zupełnie inny smak...No ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tiramisu, jednak nie wyobrażam sobie tego smaku bez mascarpone ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje tiramisu też musi stężeć, najlepsze po całej nocy jest klasyczne z jajkami ale u mnie zawsze te z wolnego wybiegu:) Ale Twój przepis super, bez jajek w upalne dni jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tiramisu doskonałe w każdej postaci, nie ma znaczenia jakiego serka się używa byle by był kremowy i lekki, ciacho na 6 !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, też jestem tego zdania, bo z tym serkiem tiramisu naprawdę jest pyszne:)

      Usuń
    2. A możecie mi drogie Panie powiedzieć jakiego dokładnie serka używacie? Mam wielką ochotę na to tiramisu! :-)
      Domina

      Usuń
    3. W tym przepisie użyłam serka z wiaderka (do serników) zakupiony w Biedronce, ale nada się każdy tego typu serek.

      Usuń
    4. Ja jako dietkowa Pani delektowałam się nie smakiem, a zachwyconymi buziami trzynastu współbiesiadników pałaszujących tiramisu, wykrzykując co chwila 'och! i ach!' :-) Niewątpliwie był to udany deser i już trafił do starego zeszytu z przepisami :-)
      Smacznie pozdrawiam, Domina

      Usuń
    5. Bardzo się cieszę:) To dla mnie duża radość, gdy ktoś wypróbuje któryś z przepisów z mojego bloga:) Zachęcam do zaglądania:) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. och ale mi narobilas smaka! :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi też smaka narobiłaś..dziękuję za dodanie przepisu do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też jestem w gronie tych co Tiramisu uwielbiają. Twoja propozycja brzmi i wygląda bardzo ciekawie i smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  10. a czy można dodać mascarpone-sorki ale zaczynam dopiero zabawe z gotowaniem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak:) wtedy może już bez galaretki:)

      Usuń
  11. No bez jaj,to ma być tiramisu ?! Ok na pewno smaczne ale uważam,że to spore nadużycie nazwy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis, trzeba jednak uważać na rodzaj mascarpone! Musi mieć 40% tłuszczu, wtedy wychodzi sztywne,ja kupuję w Lidl no i śmietanę i zawsze mi deser wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki, pozdrawiam dobrych ludzi, którzy dzielą się wiedzą, pa!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)