W upalne dni mam ochotę na lekkie, orzeźwiające desery. Taka jest ta tarta, lekka, z cytrynową nutą. Przepis stąd.
Składniki na spód :
- 195 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 115 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na masę cytrynową:
- 5 jajek
- 120 g drobnego cukru
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- otarta skórka z 2 cytryn
- 150 ml soku z cytryny
Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozłożyć na dno blaszki od tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) posmarowanej tłuszczem i oprószonej np. kasza manną. Ciasto nakłuć widelcem. Ułożyć na cieście papier do pieczenia i czymś obciążyć (np suchą fasolą). Piec w temp. 200st. C przez 15min, zdjąć papier i dopiec jeszcze 5min.
Masa cytrynowa - wszystkie składniki zmiksować. Wylać masę cytrynową na upieczoną tartę. Piec całość w temp. 180st. C przez 30min. Ostudzić i schłodzić w lodówce przed podaniem kilka godzin.
Smacznego:)
u mnie dziś będzie tarta z serem ricotta :) uwielbiam tarty!
OdpowiedzUsuńPodpatrzę:)
UsuńTARTA CYTRYNOWA!Uwielbiam!!!Dawno nie robiłam.Choć robię ciut inaczej niż tutaj. Ale poproszę teraz do kawki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam więc:)
Usuńa jakiej wielkosci forma na tarte? Bo na zdjeciu wyglada na malutką :) Wyglada pysznie wiec zrobie ja na urodziny męza :D
OdpowiedzUsuńMoja foremka ma średnicę około 20cm. Mam nadzieję, że będzie smakowało:)
Usuńmam nadzieję ze to przepis na angielską cytrynową tartę ,bardzo podobnie sie robi,pamietam ten smak:) wypróbuje i podzielę się doznaniami:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że to będzie ten smak:)
UsuńDziękuję Aguś za troskę:) Z dnia na dzień czuję się coraz lepiej:)
OdpowiedzUsuńTakiej tarty nie robiłam jeszcze. Wydaje się być pyszna więc zapiszę do wypróbowania:) Pozdrawiam :)
Tarta cytrynowa, to ciasto które lubie ! Twoja wygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńApetyczna i kusząca...
OdpowiedzUsuń