poniedziałek, 7 maja 2012

Lekka sałatka z fetą

            Tego typu sałatki można robić z najróżniejszych składników. Pełna dowolność:) Można łączyć ulubione warzywa i sery. Tu prezentuję sałatkę ze świeżych warzyw i lekkiej fety. Taka sałatka to wspaniałe lekkie danie i jednocześnie piękna ozdoba stołu! Sprawdzi się także jako dodatek do mięska z grilla.


Składniki:
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 duży pomidor, lub 2 średnie
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 opakowania fety light 
  • przyprawy, zioła, oliwa, ocet lub sok z cytryny
              Sałatę porwać na średnie kawałki, najlepiej rękoma, wtedy nie traci kruchości. Ułożyć na niej pokrojone w kostkę pozostałe warzywa, na końcu ser. Polać sosem. Sos zrobiłam wykorzystując gotową mieszankę ziół i przypraw z suszonymi pomidorami i chilli (ale wystarczy trochę soli, pieprz i zioła prowansalskie), dodałam oliwę i kilka kropel octu.



7 komentarzy:

  1. Lubię to, że przeważnie zawsze mam coś pod ręką do zrobienia takiej sałatki ;) idealna do pieczone mięsa albo potraw z grilla!

    OdpowiedzUsuń
  2. Spolszczona wersja choriatiki :) Ale ja też lubię :) Choć najlepiej smakuje oryginał w Grecji oczywiście.

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie najlepsza, sałatkowa propozycja na wiosnę:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka zachwycająca, wygląda tak świeżo i pysznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie! Brawo za zdjęcia! A i smak wyśmienity!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie sałatki:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)