poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Omlet twarożkowy z Przepisu na życie

             Ten przepis pochodzi z bloga z przepisami serialu. Anka gotuje tak świetnie, że zawsze mam ochotę wypróbować jej przepisy. Dodatkowo Anka przepięknie te dania dekoruje, mi brakuje wprawy, ale może uda mi się z czasem wyćwiczyć rękę.

Składniki: 
  • 120 g serka homogenizowanego
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 30 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła + 1 łyżka oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • 5 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli

    1. Wymieszać w misce serek, mąkę i mleko.
    2 Oddzielić białka i żółtka jajek. Żółtka ubić z cukrem. Dodać do masy serowej
    3. Ubić pianę z białek. Połączyć delikatnie z masą serowo-jajeczną.
        Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podać z owocami. U mnie były to karmelizowane na patelni (na maśle, posypane cukrem) banany i dżem truskawkowy. 


         I tu coś poszło nie tak. Otóż smak super, pyszne. Ale miałam ogromy problem z przewróceniem omleta. Z podanych składników wyszły dwa, jeden jakoś wyglądał i to on jest na zdjęciu. Drugi rozpadł się zupełnie. Nie wiem co mogło być nie tak, czy to tylko brak wprawy? Może macie jakieś sugestie?

14 komentarzy:

  1. omletu się nie odwraca... smaży się na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, aż wierzch się zetnie... ot co... wtedy zsuwasz omlet z patelni wkładasz co tam chcesz do środka i zginasz na pół...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To by wiele wyjaśniało:) Tyle, że w przepisie oryginalnym było, żeby przewrócić. Może jakiś błąd...

      Usuń
  2. Bardzo smakowicie wyglądający omlecik!

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda! uwielbiam ten serial :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja to bym go zsunęła delikatnie na jakiś płaski duży talerz,przykryła drugim, obróciła i z powrotem wsunęła delikatnie na patelnię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę musiała tak zrobić. Jakoś nie wiem dlaczego o tym nie pomyślałam. Dziękuję:)

      Usuń
  5. "Przepis na życie" jest rewelacyjny, omlecik z twarożkiem na pewno pyszny

    OdpowiedzUsuń
  6. Od zawsze przerzucam omlety, które smażę na patelni o średnicy 24 cm. Początkowo wykorzystywałem talerzyk deserowy, ale od czasu gdy w MAKRO kupiłem płaską "łychę" o średnicy 17 cm. przerzucanie to sama przyjemność i jeszcze satysfakcja, że każdy omlet jest identycznie wyrośnięty i zgrabny. POLECAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę musiała zaopatrzyć się w taką "łychę",dzięki:)

      Usuń
  7. pycha śniadanko :) i nie tylko...pomysł z bananami i truskawkami super !!!
    bardzo lubię przepisy z serialu i dałaś mi przysłowiowego 'kopa" aby też coś stamtąd spróbować przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest jeszcze wiele przepisów jakie chcę wypróbować, ale jakoś opornie mi to idzie... Ale jeśli zachęciłam, to super:)

      Usuń
  8. przepis wypróbowałam,omlety pyszne,POLECAM

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)