czwartek, 12 kwietnia 2012

Babka marmurkowa

             Nowa forma do babki. Musi być przetestowana. Więc zrobiłam babkę marmurkową z przepisu z bloga Dusi. Wyszła bardzo ładna i bardzo smaczna. Rosła jak szalona:)


Składniki:
  • 1 szk mąki pszennej
  • 1/2 szk mąki ziemniaczanej
  • 1 margaryna
  • 4 jaja
  • 1 szk cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (ok16g)
          Formę dobrze wysmarować tłuszczem.
          Margarynę stopić i odstawić do przestudzenia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Odłożyć na później łyżkę mąki, pozostałą wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Miksując dodawać mąkę do masy jajecznej, następnie powoli stopioną margarynę nadal miksując.
         1/3 ciasta oddzielić i przełożyć do innego naczynia. Do tej części dodać kakao i szczyptę proszku do pieczenia. Do większej części dodać odłożoną łyżkę mąki.Wlewać na przemian ciasto jasne i ciemne (najlepiej by ostatnia była jasna).
           Piec w 175st. C około 35-40min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.




5 komentarzy:

Miło mi, że tu zaglądasz:)