Nowa forma do babki. Musi być przetestowana. Więc zrobiłam babkę marmurkową z przepisu z bloga Dusi. Wyszła bardzo ładna i bardzo smaczna. Rosła jak szalona:)
Składniki:
- 1 szk mąki pszennej
- 1/2 szk mąki ziemniaczanej
- 1 margaryna
- 4 jaja
- 1 szk cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy (ok16g)
Formę dobrze wysmarować tłuszczem.
Margarynę stopić i odstawić do przestudzenia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Odłożyć na później łyżkę mąki, pozostałą wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Miksując dodawać mąkę do masy jajecznej, następnie powoli stopioną margarynę nadal miksując.
1/3 ciasta oddzielić i przełożyć do innego naczynia. Do tej części dodać kakao i szczyptę proszku do pieczenia. Do większej części dodać odłożoną łyżkę mąki.Wlewać na przemian ciasto jasne i ciemne (najlepiej by ostatnia była jasna).
Piec w 175st. C około 35-40min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Margarynę stopić i odstawić do przestudzenia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Odłożyć na później łyżkę mąki, pozostałą wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Miksując dodawać mąkę do masy jajecznej, następnie powoli stopioną margarynę nadal miksując.
1/3 ciasta oddzielić i przełożyć do innego naczynia. Do tej części dodać kakao i szczyptę proszku do pieczenia. Do większej części dodać odłożoną łyżkę mąki.Wlewać na przemian ciasto jasne i ciemne (najlepiej by ostatnia była jasna).
Piec w 175st. C około 35-40min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ładne zdjątka. Babka też super!!!
OdpowiedzUsuńPrzepiękna babka i jaki delikatny marmurek, bratki też cudowne !
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że się podoba:)
UsuńWygląda obłednie!!!
OdpowiedzUsuńFajna babka..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń