Ten przepis dostałam od mamy, która dostała go niedawno od nasze koleżanki. Chlebek naprawdę nie wymaga wysiłku, tylko trochę czasu na wyrośnięcie. Nie trzeba go wyrabiać więc może to zachęci również takie niewprawne osoby jak ja do wypróbowania tego przepisu:) A po upieczeniu otrzymujemy dwa piękne i bardzo smaczne bochenki zdrowego chleba.
Składniki:
- 1kg mąki pszennej
- 150g otrąb pszennych
- 75g otrąb owsianych
- 2-3 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 2 płaskie łyżki soli
- 1/3 kostka drożdży (około 30g)
- 3 szk letnie wody
- dodatki (u mnie dwie garście słonecznika)
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Suche składniki wymieszać, dodać rozpuszczone drożdże i zamieszać do połączenia składników. Zrobiłam to drewnianą łyżką, ale można też widelcem lub ręką. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozłożyć do foremek. Przykryć i odstawić na 30min.
Przed pieczeniem ponacinałam trochę chlebek, ale potem okazało się, że to nie miało większego sensu, bo się wszystko skleiło:)
Piec 45min w piekarniku rozgrzanym do 200st. C. Po tym czasie można przykryć folią aluminiową i dopiec jeszcze 15min. U mnie nie było takiej potrzeby.
Może by tak do tego chlebka domowe masło z tego przepisu? Smacznego:)
ja jeszcze nigdy nie robiłam własnego chleba... muszę się w końcu odważyć, bo twój wygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuńTen jest naprawdę bardzo prosty i nie potrzeba zbyt wiele wysiłku:) A naprawdę smaczny:)
UsuńJa też jadłem - mama upiekła - jest przepyszny. Ze sklepu już nie kupuję. Pozdrowionka
OdpowiedzUsuńNo my chyba też przestaniemy, dziękuję za przepis:)
Usuńbardzo fajny przepis, też sama piekę chleb :)
OdpowiedzUsuńW pieczeniu chleba mam niewielkie doświadczenie, ale będę się szkolić:)
UsuńChleb z przepysznymi ziarnami, na pewno skorzystam z przepisu, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLubię taki rodzaj chleba ;) moja mama od 4 już miesięcy robi ciemny chleb także nie dosyć że jest zdrowy to jeszcze bardzo smaczny :*
OdpowiedzUsuńTo prawda, ciemny domowy chlebek na pewno jest zdrowszy:)
UsuńPiekę podobny - ekspresowy i pyszny. Nie ma to jak domowy chleb ;)
OdpowiedzUsuńSuper, ten rzeczywiście jest expresowy:)
UsuńBardzo apetyczny chlebuś :) Też piekę różnorodne pieczywo. Tylko straszny błąd Ci się wkradł i razi w oczy :) Proponuję poprawić: "... lub rękom" na "lub ręką" :) UDANEGO WEEKENDU!
OdpowiedzUsuńOj ale gafa! Dzięki za poprawkę:)
UsuńOj kusi ten chlebuś. :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam.Bardzo dobry ale czy skórka musi być taka twarda?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że chlebek smakuje. Jeśli chodzi o skórkę to trudno mi powiedzieć, nie mam za dużego doświadczenia. Może warto posmarować wodą lub mlekiem przed pieczeniem.
UsuńBardzo smaczny.Czy skórka musi być taka twarda?
OdpowiedzUsuń