piątek, 13 kwietnia 2012

Chleb bez wysiłku, z otrębami i słonecznikiem

          Ten przepis dostałam od mamy, która dostała go niedawno od nasze koleżanki. Chlebek naprawdę nie wymaga wysiłku, tylko trochę czasu na wyrośnięcie. Nie trzeba go wyrabiać więc może to zachęci również takie niewprawne osoby jak ja do wypróbowania tego przepisu:) A po upieczeniu otrzymujemy dwa piękne i bardzo smaczne bochenki zdrowego chleba.

Składniki:
  • 1kg mąki pszennej
  • 150g otrąb pszennych
  • 75g otrąb owsianych
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1/3 kostka drożdży (około 30g)
  • 3 szk letnie wody
  • dodatki (u mnie dwie garście słonecznika)

            Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Suche składniki wymieszać, dodać rozpuszczone drożdże i zamieszać   do połączenia składników. Zrobiłam to drewnianą łyżką, ale można też widelcem lub ręką. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozłożyć do foremek. Przykryć i odstawić na 30min. 

             Przed pieczeniem ponacinałam trochę chlebek, ale potem okazało się, że to nie miało większego sensu, bo się wszystko skleiło:)
             Piec 45min w piekarniku rozgrzanym do 200st. C. Po tym czasie można przykryć folią aluminiową i dopiec jeszcze 15min. U mnie nie było takiej potrzeby.

Może by tak do tego chlebka domowe masło z tego przepisu? Smacznego:)


17 komentarzy:

  1. ja jeszcze nigdy nie robiłam własnego chleba... muszę się w końcu odważyć, bo twój wygląda pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten jest naprawdę bardzo prosty i nie potrzeba zbyt wiele wysiłku:) A naprawdę smaczny:)

      Usuń
  2. Ja też jadłem - mama upiekła - jest przepyszny. Ze sklepu już nie kupuję. Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No my chyba też przestaniemy, dziękuję za przepis:)

      Usuń
  3. bardzo fajny przepis, też sama piekę chleb :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pieczeniu chleba mam niewielkie doświadczenie, ale będę się szkolić:)

      Usuń
  4. Chleb z przepysznymi ziarnami, na pewno skorzystam z przepisu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię taki rodzaj chleba ;) moja mama od 4 już miesięcy robi ciemny chleb także nie dosyć że jest zdrowy to jeszcze bardzo smaczny :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ciemny domowy chlebek na pewno jest zdrowszy:)

      Usuń
  6. Piekę podobny - ekspresowy i pyszny. Nie ma to jak domowy chleb ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczny chlebuś :) Też piekę różnorodne pieczywo. Tylko straszny błąd Ci się wkradł i razi w oczy :) Proponuję poprawić: "... lub rękom" na "lub ręką" :) UDANEGO WEEKENDU!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbowałam.Bardzo dobry ale czy skórka musi być taka twarda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że chlebek smakuje. Jeśli chodzi o skórkę to trudno mi powiedzieć, nie mam za dużego doświadczenia. Może warto posmarować wodą lub mlekiem przed pieczeniem.

      Usuń
  9. Bardzo smaczny.Czy skórka musi być taka twarda?

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)