Nigdy wcześniej sama nie próbowałam robić masła, ale ostatnio miałam okazję być na prezentacji świetnego urządzeni, które zrobiło je w minutę. Postanowiłam spróbować zrobić swoje masło w moim malakserze. Udało się:) Trwało to trochę dłużej, bo około 7minut. Ale w smaku jest super. Wykorzystałam do tego słodką śmietanę 30% i malakser z końcówką do ciasta drożdżowego.
Po zmiksowaniu oddziela się masło od odtłuszczonego mleka. Należy masło zebrać i ugnieść, by pozbyć się resztki mleka. Uformować kulkę lub kostkę i wypłukać z pozostałości mleka. Przechowywać w lodówce lub jak podobno kiedyś się robiło w pojemniku z wodą.
Efekt jest naprawdę wyśmienity i dodatkowo ogromna satysfakcja, na pewno będę częściej zabierała się za masło własnej roboty.
Po zmiksowaniu oddziela się masło od odtłuszczonego mleka. Należy masło zebrać i ugnieść, by pozbyć się resztki mleka. Uformować kulkę lub kostkę i wypłukać z pozostałości mleka. Przechowywać w lodówce lub jak podobno kiedyś się robiło w pojemniku z wodą.
Efekt jest naprawdę wyśmienity i dodatkowo ogromna satysfakcja, na pewno będę częściej zabierała się za masło własnej roboty.
Ale że jak? Po prostu miksujesz kwaśną śmietanę?
OdpowiedzUsuńTo masełko genialnie wygląda.. :)
A powiesz mi ile śmietanki zużyłaś aby otrzymać ilość masła na zdjęciu?
:)
Śmietana musi być tłusta, miałam 30%, to był taki kubek średniej wielkości, myślę że około 300ml. Niestety nie pamiętam,a kubek wyrzuciłam. Miksować trzeba dość długo, aż minie etap bitej śmietany a oddzieli się mleko od masła. Zachęcam do wypróbowania:)
UsuńJuż sprawdziłam, opakowanie śmietany jakiej użyłam miało 330g.
UsuńTa śmietana była słodka, jak do bitej śmietany:)
OdpowiedzUsuńdzięki.. spróbuję na pewno i to jeszcze w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Chyba na masełko jestem zbyt leniwa... :P
OdpowiedzUsuńMasełko sprawdzone i po prostu bajka!!! 10 minut pracy, a bułeczki na śniadanie z takim masełkiem biją na głowę najlepsze wypieki z piekarni!!!
OdpowiedzUsuńTylko skąd wziąć rano czerwoną różę? :/
UsuńNo z tym właśnie czasem problem, ale bez nie też smakuje:)
Usuńmi wyszło jakieś takie malutkie z 300 ml ale jestem zachwycona. B.
OdpowiedzUsuńCieszę się:) A z tym, że mało to trudno powiedzieć dlaczego. Sprawdzę jaki miałam pojemnik, bo może większy...
UsuńMusze wyprobowac!! bardzo kuszace!!
OdpowiedzUsuńPytanie,jaka to jest koncowka do ciasta drozdzowego?? niedawno zakupilam malakser i troche raczkuje.
OdpowiedzUsuńJa mam taką końcówkę, która wygląda jak metalowa ale jest plastikowa. Ostatecznie jeśli nie będziesz jej miała to może być też ta tnąca:)
UsuńOk Aga,ale chodzi mi jaki to ma ksztalt??
OdpowiedzUsuńMoja jest w kształcie śmigła:)Zwykła końcówka do cięcia, jak w blenderach.
UsuńDla osób nie zmechanizowanych polecam zwykłą plastikową butelke po jakimkolwiek napoju. Wlewamy śmietanę, najlepiej wiejską, zakręcamy i... trząchamy ile sił bozia dała, aż masełko się odzieli. Zabawa dla całej rodziny bo proces trwa nawet 15 minut i można nabawić się zakwasów :))
Usuń