czwartek, 22 marca 2012

Domowe masło

            Nigdy wcześniej sama nie próbowałam robić masła, ale ostatnio miałam okazję być na prezentacji świetnego urządzeni, które zrobiło je w minutę. Postanowiłam spróbować zrobić swoje masło w moim malakserze. Udało się:) Trwało to trochę dłużej, bo około 7minut. Ale w smaku jest super. Wykorzystałam do tego słodką śmietanę 30% i malakser z końcówką do ciasta drożdżowego.
                  Po zmiksowaniu oddziela się masło od odtłuszczonego mleka. Należy masło zebrać i ugnieść, by  pozbyć się resztki mleka. Uformować kulkę lub kostkę i wypłukać z pozostałości mleka. Przechowywać w lodówce lub jak podobno kiedyś się robiło w pojemniku z wodą.
                 Efekt jest naprawdę wyśmienity i dodatkowo ogromna satysfakcja, na pewno będę częściej zabierała się za masło własnej roboty.


18 komentarzy:

  1. Ale że jak? Po prostu miksujesz kwaśną śmietanę?
    To masełko genialnie wygląda.. :)
    A powiesz mi ile śmietanki zużyłaś aby otrzymać ilość masła na zdjęciu?
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana musi być tłusta, miałam 30%, to był taki kubek średniej wielkości, myślę że około 300ml. Niestety nie pamiętam,a kubek wyrzuciłam. Miksować trzeba dość długo, aż minie etap bitej śmietany a oddzieli się mleko od masła. Zachęcam do wypróbowania:)

      Usuń
    2. Już sprawdziłam, opakowanie śmietany jakiej użyłam miało 330g.

      Usuń
  2. Ta śmietana była słodka, jak do bitej śmietany:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki.. spróbuję na pewno i to jeszcze w tym tygodniu :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba na masełko jestem zbyt leniwa... :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Masełko sprawdzone i po prostu bajka!!! 10 minut pracy, a bułeczki na śniadanie z takim masełkiem biją na głowę najlepsze wypieki z piekarni!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko skąd wziąć rano czerwoną różę? :/

      Usuń
    2. No z tym właśnie czasem problem, ale bez nie też smakuje:)

      Usuń
  6. mi wyszło jakieś takie malutkie z 300 ml ale jestem zachwycona. B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się:) A z tym, że mało to trudno powiedzieć dlaczego. Sprawdzę jaki miałam pojemnik, bo może większy...

      Usuń
  7. Musze wyprobowac!! bardzo kuszace!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pytanie,jaka to jest koncowka do ciasta drozdzowego?? niedawno zakupilam malakser i troche raczkuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam taką końcówkę, która wygląda jak metalowa ale jest plastikowa. Ostatecznie jeśli nie będziesz jej miała to może być też ta tnąca:)

      Usuń
  9. Ok Aga,ale chodzi mi jaki to ma ksztalt??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja jest w kształcie śmigła:)Zwykła końcówka do cięcia, jak w blenderach.

      Usuń
    2. Dla osób nie zmechanizowanych polecam zwykłą plastikową butelke po jakimkolwiek napoju. Wlewamy śmietanę, najlepiej wiejską, zakręcamy i... trząchamy ile sił bozia dała, aż masełko się odzieli. Zabawa dla całej rodziny bo proces trwa nawet 15 minut i można nabawić się zakwasów :))

      Usuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)