Mam przyjemność przedstawić przepis na pyszne ciasto a’la piernik. Stosuję
go już od wielu lat i jest to ciasto, które nie wymaga wielkiego wysiłku,
zawsze się udaje i super smakuje.
Oto składniki:
- 4 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki kakao
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka
- 2 szkl. mleka
- 1 szkl. oleju
- 2 szkl. cukru + 1 cukier waniliowy
- 5 łyżek dżemu truskawkowego (może być inny ale ten jest jak dla mnie najlepszy)
Mimo
sporej ilości składników przepis jest naprawdę prosty do wykonania i do tego
zawsze się udaje. W jednym pojemniku należy połączyć ze sobą wszystkie składniki
suche a w drugim składniki mokre, na razie bez dżemu (dodaję cukier do
składników mokrych wtedy szybciej się rozpuści). Następnie należy dodać
składniki morke do suchych i energicznie wymieszać. Grudkami jakoś specjalnie
się nie przejmuję, bo nawet jeśli się pojawią to w upieczonym cieście wyglądają
jak małe orzeszki :) Gdy składniki są już połączone można dodać dżem i wymieszać
niezbyc starannie, by nie rozbił się za mocno.
Do wypieku potrzebna jest spora
blacha.. Przed wylaniem na nią ciasta dobrze jest ją posmarować masłem.
Pieczemy ok 1h w temp. 170-180˚C (zależy
od piekarnika, najlepiej pierwszego razu zaglądać czy się nie przypala lub czy
zbyt wolno nie rośnie). Ja piekę z wykorzystaniem funkcji termoobiegu ale może być też góra-dół.
Gdy piernik jest już upieczony i stygnie należy
przygotować polewę. Przyznam szczerze, że nie zawsze ją robię, czasem zostaje
taki jak jest. Ale np dla gości to już musi lepiej wyglądać więc polewa się
przyda. Może to być roztopiona czekolada.
Ponieważ
piernik czasem mocno wyrośnie i zrobi się kopiec, niekiedy muszę przed wylaniem
polewy trochę go przyciąć (mam wtedy okazję spróbować:). I jeszcze, polewę
rozprowadzam w dwóch etapach. Najpierw niewielką ilość bo czasem spływa lub
wsiąka i po kilku minutach drugą warstwę. Gotowe! Życzę smacznego:)
Dobrze miec pod reka przepis na proste piernikopodobne ciasto, ktore jest smaczne od razu, a nie po paru dniach od upieczenia :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wyglada, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń