środa, 14 marca 2012

Pizzerki

         Oto sposób na fajną przekąskę gdy nie mamy zbyt wielu składników. Te pizzerki można dowolnie modyfikować i dodawać różne składniki. To małe pizze - łatwiejsze w wykonaniu i w jedzeniu niż tradycyjna, no i czasem wystarczy sos pomidorowy i ser.




Składniki na ciasto:
  • 300g mąki
  • 1/2 szk letniej wody
  • 20g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

         Mąkę i sól wymieszać, zrobić kopiec, skropić oliwą. Do środka kopca wlać wodę, wkruszyć do niej drożdże. Wszystko zagnieść, być może trzeba będzie dodać wody lub mąki. Odstawić na 20min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować składniki na wierzch. Tak jak pisałam to zupełna dowolność. 
     
U mnie dziś były:
  • sos pomidorowy (krojone pomidory z puszki, sól, dwa ząbki czosnku, bazylia, oregano i pieprz)
  • smażony kurczak
  • kukurydza
  • ser żółty i mozzarella
          Nagrzać piekarnik do maximum, czyli np 250st C. Z ciasta uformować trzy placki. Kulkę rozciągnąć palcami lub rozwałkować. Powinny być koła ale oczywiście nie muszą być idealnie równe. Posmarować sosem, rozłożyć składniki.  Piec w temp. 250st. C około 12min. Są gotowe gdy ser się stopi a spód będzie już suchy (najlepiej podważyć łopatką i popukać).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi, że tu zaglądasz:)