czwartek, 22 marca 2012

Warstwowa sałatka gyrosowa

           Sałatka gyrosowa to znana i lubiana potrawa, u nas szczególnie przez A:) Przepis mam od mojej kuzynki (dzięki Dorotka), która jest mistrzynią w robieniu tej sałatki, pod względem doprawienia i proporcji. Nieśmiało staram się ją naśladować. 


           Składniki warstwowo od dołu:
  • 2-3 piersi kurczaka usmażone z przyprawą do gyrosa
  • 1-2 cebule (najlepiej czerwone) pokrojone w kostkę i posolone
  • ketchup
  • 1 puszka kukurydzy
  • ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
  • majonez
  • sałata pekińska poszatkowana
              Układać najlepiej w przezroczystym pojemniku, by było widać warstwy. U mnie jest to naczynie żaroodporne.



6 komentarzy:

  1. Porządne i konkretne jedzonko:) Jedzmy i pijmy, a jutro znów zjemy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tą sałatke, sama czesto ją robie na imprezy domowe. Ja robię jedynie inny sos, mieszam jogurt naturalny z majonezem, zeby nie bylo az tak kaloryczne, no i dobrej jakosci ketchup.Do tego swiezo mielony pieprz, szczypta slodkiej papryki.
    Ciezko sie fotografuje takie salatki :) Nie sa zbyt fotogeniczne!haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł z tym lżejszym sosem, wypróbuję następnym razem, dzięki:) A jeśli chodzi o zdjęcia, to mam z tym problem bo rzeczywiście jest mało fotogeniczna:)

      Usuń
  3. mmm uwielbiam tą sałatkę, właśnie mam ochotę zrobić na weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja właśnie zrobiłam! Z tego przepisu naturalnie :) Dziękuję Aguś za pomysł na dziś :*/ ewel

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)