Sałatka gyrosowa to znana i lubiana potrawa, u nas szczególnie przez A:) Przepis mam od mojej kuzynki (dzięki Dorotka), która jest mistrzynią w robieniu tej sałatki, pod względem doprawienia i proporcji. Nieśmiało staram się ją naśladować.
Składniki warstwowo od dołu:
- 2-3 piersi kurczaka usmażone z przyprawą do gyrosa
- 1-2 cebule (najlepiej czerwone) pokrojone w kostkę i posolone
- ketchup
- 1 puszka kukurydzy
- ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
- majonez
- sałata pekińska poszatkowana
Układać najlepiej w przezroczystym pojemniku, by było widać warstwy. U mnie jest to naczynie żaroodporne.
Porządne i konkretne jedzonko:) Jedzmy i pijmy, a jutro znów zjemy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą sałatke, sama czesto ją robie na imprezy domowe. Ja robię jedynie inny sos, mieszam jogurt naturalny z majonezem, zeby nie bylo az tak kaloryczne, no i dobrej jakosci ketchup.Do tego swiezo mielony pieprz, szczypta slodkiej papryki.
OdpowiedzUsuńCiezko sie fotografuje takie salatki :) Nie sa zbyt fotogeniczne!haha
Dobry pomysł z tym lżejszym sosem, wypróbuję następnym razem, dzięki:) A jeśli chodzi o zdjęcia, to mam z tym problem bo rzeczywiście jest mało fotogeniczna:)
Usuńmmm uwielbiam tą sałatkę, właśnie mam ochotę zrobić na weekend ;)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie zrobiłam! Z tego przepisu naturalnie :) Dziękuję Aguś za pomysł na dziś :*/ ewel
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowała:)
Usuń