Quesadillas to danie kuchni meksykańskiej, czyli tortilla z roztopionym serem. Można je dowolnie modyfikować i dodawać składniki wg uznania i upodobania. Dziś u mnie najprostsza.
Składniki:
- 2 tortille pszenne lub kukurydziane
- sos salsa lub inny pomidorowy, może być ketchup
- kilka cienkich plasterków szynki suszonej
- kilka plasterków łatwo topiącego się sera, u mnie mozzarella
Połowę placka tortilli posmarować sosem, ułożyć szynkę i ser. Złożyć i upiec na grillu lub w piekarniku, np korzystając z funkcji grill. Upiec na złoto z obu stron. Pokroić na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół by uzyskać cztery trójkąty quesadillas.
Wczoraj miałem przyjemność konsumowac i mogę z czystym sumieniem polecić.. Przekąska dobra i pozywna jak się patrzy:)
OdpowiedzUsuń