czwartek, 1 marca 2012

Naleśniki z nadzieniem ruskim

            Te naleśniki kiedyś zrobiła moja kuzynka i od jakiegoś czasu już za mną 'chodziły'. Bardzo lubię pierogi ruskie ale nie mam daru do lepienia pierogów. W takim wypadku te naleśniki świetnie się sprawdzają, bo przecież w pierogach ruskich chodzi o farsz. Więc uzyskałam smak o jaki mi chodziło bez stresu, że pierogi się rozpadną. 

Składniki:
  • 6-7 gotowych naleśników, np wg tego przepisu na naleśniki
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
  • 200g twarogu
  • 2 średnie cebule pokrojone i zarumienione na patelni
  • usmażone na maśle pieczarki do podania
  • bułka tarta i jajko do panierki

           Przygotowanie farszu to tylko wymieszanie zgniecionych ziemniaków, twarogu i usmażonej cebuli. Doprawienie solą i pieprzem. Po tym etapie wystarczy posmarować naleśniki farszem, złożyć lub zwinąć wg uznania, mogą byc jak u mnie ruloniki, trójkąty lub koperty jak krokiety. Obtoczyć kolejno w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na rumiano na oleju z masłem (1:1).
          Podawać z usmażonymi pieczarkami.


1 komentarz:

  1. Jedzonko, które warto sporóbować.. Sycące i jakże dobre!:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)