wtorek, 6 marca 2012

Muffinki czekoladowe z kremem ajerkoniakowym

           Muffinki piekę bardzo często. To pierwsze na moim blogu. Są bardzo łatwe w wykonaniu i naprawdę smaczne. Ten przepis znalazłam kiedyś w necie, a pochodzi z programu Nigelli.

                 Składniki:
 Suche:
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 175g cukru
  • 2 łyżki kakao
Mokre:
  • 250ml mleka
  • 1 jajko
  • 90g oleju
  • łyżka ekstraktu z wanilii (może być ewentualnie cukier waniliowy)
Krem:
1/2 opakowania kremu ajerkoniakowego do tortów Gellwe 
150 ml mleka
   
         W dwóch pojemnikach połączyć osobno suche i mokre składniki. Dodać mokre do suchych i wymieszać niezbyt starannie. Przełożyć do papilotek lub formy wysmarowanej tłuszczem. Piec około 20min w 200st.
              Po upieczeniu poczekać aż przestygną. Krem przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Przeciąć muffinki pod kapeluszem i przełożyć kremem. Ja nakładałam zwykłą łyżką, po nałożeniu kapelusza i tak będą wyglądały jakby robiło się to bardziej elegancko.




6 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają!!! A jak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. sliczne :) dla mnie prawie wszystkie muffinki sa zbyt suche. te twoje, to naprawde fajny pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Ja chcę takie muffinki !!! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak...one były pyszne! Miałam okazję próbować! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)