wtorek, 17 lipca 2012

Sos z czarnej porzeczki do słoików

            Ponieważ nie jemy zbyt wiele dżemów i raczej mała pijemy soków, taki sos sprawdza się u nas najlepiej. Można wykorzystać go do naleśników, pankejków, ciasta, lodów, herbaty i do czego jeszcze zapragniemy. A czarna porzeczka świetnie smakuje w chłodniejsze dni. 
            Niestety ubolewam bardzo, że nie mamy własnego kawałka ogródka bym mogła tam hodować sobie różne takie pyszności. A ponieważ robienie zapasów do słoiczków sprawia mi ogromną przyjemność i odpręża jak mało co, pozostało mi zakupić owoce lata.




Składniki:
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1 szk cukru

          Porzeczkę trzeba oczyścić z listków i patyczków, umyć dokładnie i posypać cukrem. Odstawić na jakieś pół godz. Owoce zagotować i gotować na średnim ogniu 5-10min. Przełożyć do czystych słoiczków, szczelnie zakręcić i postawić na zakrętce do przestudzenia. Gotowe:)
         W podobny sposób można przygotować sosy z innych owoców.  W tym roku na pewno zrobię jeszcze z jagodami:)
            Smacznego:)

15 komentarzy:

  1. Cudne słoiczki, z jeszcze lepsza zawartością! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł. Przydałby mi się taki sos - może też zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. taki sos można nawet dodać do gotującej się manny lub owsianki, ma bardzo szerokie zastosowanie i w ogóle nie jest gorszy od konsystencji dżemu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, po ostudzeniu okazuje się, że spokojnie może zastąpić dżem:)

      Usuń
  4. Mmm pyszny! Z pewnością świetnie łączy się też z dobrą pieczenią lub innym mięchem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O świetny pomysł! Wypróbuję do jakiegoś pieczonego mięska:)

      Usuń
  5. otworzyć taki słoiczek późną jesienią, albo w zimowy dzień- istna przyjemność!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. idealny sosik do słodkich wypieków na zimowe wieczory

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że dotrwa do tych zimowych wieczorów:)

      Usuń
  7. Używam takiego do lodów. Coś pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam to szczęście, że moją piwnicę w soki zaopatruje moja babcia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Można dodać do wszystkiego. Ja również ubolewam nad brakiem ogródka i mam nadizeję, że to się kiedyś zmieni.

    OdpowiedzUsuń
  10. Sosik porzeczkowy, pycha :D I te słoiki, uwielbiam je za ich kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W sam raz na zimę! Nie ma jak domowe przetwory! U mnie wczoraj była produkcja dżemu z czarnej porzeczki! Dziś wiśnie...Ale szczegóły są na Fan Page FCB! ZAPRASZAM!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)