Ponieważ nie jemy zbyt wiele dżemów i raczej mała pijemy soków, taki sos sprawdza się u nas najlepiej. Można wykorzystać go do naleśników, pankejków, ciasta, lodów, herbaty i do czego jeszcze zapragniemy. A czarna porzeczka świetnie smakuje w chłodniejsze dni.
Niestety ubolewam bardzo, że nie mamy własnego kawałka ogródka bym mogła tam hodować sobie różne takie pyszności. A ponieważ robienie zapasów do słoiczków sprawia mi ogromną przyjemność i odpręża jak mało co, pozostało mi zakupić owoce lata.
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 1 szk cukru
Porzeczkę trzeba oczyścić z listków i patyczków, umyć dokładnie i posypać cukrem. Odstawić na jakieś pół godz. Owoce zagotować i gotować na średnim ogniu 5-10min. Przełożyć do czystych słoiczków, szczelnie zakręcić i postawić na zakrętce do przestudzenia. Gotowe:)
W podobny sposób można przygotować sosy z innych owoców. W tym roku na pewno zrobię jeszcze z jagodami:)
W podobny sposób można przygotować sosy z innych owoców. W tym roku na pewno zrobię jeszcze z jagodami:)
Smacznego:)
Cudne słoiczki, z jeszcze lepsza zawartością! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDobry pomysł. Przydałby mi się taki sos - może też zrobię.
OdpowiedzUsuńtaki sos można nawet dodać do gotującej się manny lub owsianki, ma bardzo szerokie zastosowanie i w ogóle nie jest gorszy od konsystencji dżemu :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, po ostudzeniu okazuje się, że spokojnie może zastąpić dżem:)
UsuńMmm pyszny! Z pewnością świetnie łączy się też z dobrą pieczenią lub innym mięchem ;)
OdpowiedzUsuńO świetny pomysł! Wypróbuję do jakiegoś pieczonego mięska:)
Usuńotworzyć taki słoiczek późną jesienią, albo w zimowy dzień- istna przyjemność!:)
OdpowiedzUsuńidealny sosik do słodkich wypieków na zimowe wieczory
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że dotrwa do tych zimowych wieczorów:)
UsuńUżywam takiego do lodów. Coś pysznego.
OdpowiedzUsuńMam to szczęście, że moją piwnicę w soki zaopatruje moja babcia :)
OdpowiedzUsuńTo wielkie szczęście:)
UsuńMożna dodać do wszystkiego. Ja również ubolewam nad brakiem ogródka i mam nadizeję, że to się kiedyś zmieni.
OdpowiedzUsuńSosik porzeczkowy, pycha :D I te słoiki, uwielbiam je za ich kształt :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na zimę! Nie ma jak domowe przetwory! U mnie wczoraj była produkcja dżemu z czarnej porzeczki! Dziś wiśnie...Ale szczegóły są na Fan Page FCB! ZAPRASZAM!
OdpowiedzUsuń