wtorek, 3 lipca 2012

Tartaletki z budyniem, truskawami i kruszonką

             To bardzo proste w wykonaniu, efektowne i pyszne babeczki. Szczególnie pyszne z owocami sezonowymi. Truskawki nadały się idealnie, aż szkoda, że sezon na nie tak szybko się kończy...



Składniki:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego (może być dowolny)
  • 1 płaska łyżka cukru (jeśli budyń nie był już słodzony)
  • 3/4 szk mleka
  • 100g truskawek
Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 50g masła
  • 50g cukru trzcinowego

             Składniki na ciasto zagnieść, zaczynając od przetarcia zimnego masła z mąką między palcami. Uformować kulę i włożyć do zamrażarki na około 10min. Przygotować budyń z mniejszą ilością mleka niż zalecono na opakowaniu. Truskawki pokroić na mniejsze cząstki.
             Składniki na kruszonkę rozdrobnić między palcami, aż powstanie konsystencja grubszego piasku. 
            Ciasto wyciągnąć, podzielić na części i każdą foremkę wyłożyć dokładnie ciastem. Jeśli nie masz formy do tarteletek można użyć formę do muffinek lub silikonowe papilotki. Spody zapiec w temp. 180st. C przez około 10min. Następnie wypełnić budyniem, na to truskawki i kruszonka. Piec jeszcze około 15min. 
             Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, choć to nie jest konieczne. Smacznego:)



14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zdjęcia kiepskie, ale cieszę się, że mimo wszystko się podoba:)

      Usuń
  2. jeja jakie pyszne babunie:D:D od rana wszyscy mnie kuszą truskawkami, a u mnie już po nich:/ buu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo chce się truskawki maksymalnie wykorzystać, póki jeszcze są:) Ale teraz pełno innych pysznych sezonowych owoców, które nadadzą się m.in do tych pysznych babeczek:)

      Usuń
  3. Musialy oblednie smakowac!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo kuszące :)Wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ludzie, jedzcie, a nie pożałujecie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. coś cudownego... Na pewno rozpływają się w ustach... :))))

    OdpowiedzUsuń
  7. zawsze wyjadam z wierzchu kruszonkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to ładnie wygląda, zrobię takie coś, ale pewnie z malinami. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)