wtorek, 10 lipca 2012

Domowe masło orzechowe

              Nie wiem dlaczego, ale są taki składniki, o których nawet nie pomyślałabym by zrobić sama. Tak właśnie było z masłem orzechowym, które zazwyczaj kupowałam w sklepie. To pewnie dla wielu żadne odkrycie, ale takie masło można zrobić samemu w domu:) Co ciekawe jedynym składnikiem jaki potrzeba to orzechy ziemne (jak nazwa sugeruje), można ewentualnie doprawić do smaku solą. A kluczem do sukcesu jest długie miksowanie. Użyłam mojego malaksera z ostrzem 'śmigło'. Orzechy umieściłam w malakserze i miksowałam je dość długo, około 10min, z krótkimi przerwami, z obawy o mój mikser. Trwa to dość długo, gdyż z orzechów musi wydobyć się olej i ma połączyć zmiksowaną masę. Po kilku minutach miksowania masa zbiła się w dość twardą kulę, ale to jeszcze nie było to (zbyt sucha). Kolejne kilka minut miksowania (już z większym oporem) i się udało osiągnąć piękne gładkie masło orzechowe:) Jestem zachwycona! Dodałam troszkę soli do smaku. Polecam!!! Pyszna sprawa:)

Składniki: 
  • orzechy ziemne (najlepiej uprażyć lub kupić już uprażone)

Miksować orzechy tak długo, aż uzyskamy gładkie masło orzechowe. Może to trwać około 10min, może dłużej - zależy od maszyny.
Po przygotowaniu przechowywać w lodówce.

UWAGA: Niech nie korci Cię dodawać oleju lub wody, to zupełnie niepotrzebnie, a wpłynie niekorzystnie na konsystencję przyszłego masła. Potrzeba cierpliwości, a na pewno się uda z samymi orzechami:)
Użyłam orzechów obranych, prażonych, niesolonych z Biedronki (400g) i uzyskałam słoiczek około 300ml pysznego masła.

15 komentarzy:

  1. No proszę nawet nie pomyślałam. Z pewnością zrobię. Dodam kilka posiekanych orzechów i będzie tak jak lubię :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, moje kolejne też będzie crunchy:)

      Usuń
  2. Świetny pomysł z domowym masłem orzechowym!Trzeba zrobić, jak nic! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, super w smaku i bez konserwantów:)

      Usuń
  3. mam pytanie, jak długo można je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam jeszcze doświadczenia, ale wydaje mi się, że około miesiąca powinno w lodówce wytrzymać:)

      Usuń
  4. do niedawna też nie pomyślałam żeby zrobić masło w domu:D ale od jakiegoś czasu od kiedy zaczęłyście mnie kusić myślę nad tym:) chyba zrobie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam ostatnio kupić takie gotowe masło ale teraz to napewno zrobię sama takie masełko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba też spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę przyznać, iż nie wiedziałam, że masło orzechowe można zrobić samemu w domu. Twój przepis bardzo mi się przyda, i z pewnością w najbliższym czasie go wykorzystam. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. musze w końcu zrobic to masło bo mnie kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę spróbować. czytałam, że kupne orzechy są za stare, a przez to zbyt suche, by je umielić na masło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbowałam kupne orzechy i okazało się, że świetnie się nadają do domowego masła orzechowego:)

      Usuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)