sobota, 31 marca 2012

Śniadaniowe bułeczki - pyszne i puszyste


          Przepis pochodzi z bloga Izy, która jest niesamowita jeśli chodzi o wypieki pieczywa. To najlepsze bułeczki jakie dotychczas udało mi się upiec. Są bardzo puszyste i delikatne. Idealne na śniadanie, na ciepło, ale na drugi dzień też są świetne. Polecam bo przepis naprawdę super. Zrobiłam z połowy składników jakie podała autorka przepisu i powstało mi 6 duuuużych bułek. Powinnam była podzielić ciasto na 9 części, ale jakoś rano chyba nie byłam w pełni rozbudzona gdy je robiłam i nie myśląc podzieliłam na 6. W ten sposób powstały ogromne buły:)

Składniki:
  • 20 g drożdży
  • 1/4 szk letniej wody
  • 3/4 szk ciepłego mleka
  • 3 płaskie łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 płaskiej łyżki soli
  • 3 szk mąki pszennej
           Drożdże mieszamy z wodą i dwiema łyżkami mąki. Ostawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.  Łączymy wszystkie produkty i dobrze wyrabiamy do momentu gdy ciasto nie będzie się kleiło. Trochę powinno to potrwać. Bułeczki muszą być naprawdę dobrze wyrobione. Ciasto wyrobione odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. U mnie to piekarnik nagrzany do 30st.C.
            Po wyrośnięciu formujemy bułki, układamy na blaszce i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Po  około 30min powinny podwoić objętość. Piekarnik nagrzać do 190st. C. Bułeczki posmarować mlekiem. Można posypać sezamem.Piec około 20min.


11 komentarzy:

  1. taaak :) podziwiam ludzi którzy potrafią piec pieczywo :) a bułeczki wyglądają super :) jak z najlepszej piekarni w mieście !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Może spróbujesz upiec wg tego przepisu, wyniki są zachęcające:)

      Usuń
  2. Nie tylko tak wyglądają, ale też tak smakują! Ba! Lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga, bułeczki wyglądają wspaniale - puszysto, lekko!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podobają. Miałam naprawdę dobry przepis:)

      Usuń
  4. Piekne pulchne bułeczki, z chęcią bym spróbowała z masełkiem, pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, z domowym masełkiem najlepiej:)

      Usuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)